12:35 / 20.04.2018.

Autor: G.Ž./B.S.LJ./S.M./HRT

Cure nove bilješke bivšeg direktora FBI-a

-

-

Foto: - / -

Novi podaci iz bilješki koje je o razgovorima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom vodio tadašnji direktor FBI-a James Comey postali su dostupni javnosti.
Novi podaci iz bilješki koje je o razgovorima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom vodio tadašnji direktor FBI-a James Comey postali su dostupni javnosti.

Nakon što su prošle djelomičnu redakturu, američko ministarstvo pravosuđa bilješke je predalo trima parlamentarnim odborima. Comey u njima ističe da je tijekom prošlogodišnjih razgovora predsjednik Trump izražavao zabrinutost zbog istrage i zahtijevao odanost.

Bilješke bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya otkrivaju da je predsjednik Trump bio zabrinut zbog tadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, ali i zbog mogućeg curenja podataka u medije.

Bilješke donose i detalj iz Trumpova razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je američkom kolegi rekao da Rusija ima najljepše prostitutke na svijetu. No američkog predsjednika najviše je zabrinulo provodi li FBI o njemu istragu pa je od Comeya tražio lojalnost. "Kada je riječ o predsjednikovim tweetovima o navodnom prisluškivanju prijašnje administracije usmjerenom protiv njega, nemam informacija koje bi potkrijepile takve tvrdnje, a napravili smo detaljnu provjeru u FBI-u", rekao je Comey.

S tri Comeyjeve bilješke o razgovorima koje je s Trumpom vodio između 7. siječnja i 11. travnja prošle godine skinuta je oznaka tajnosti, a četiri i dalje imaju status "povjerljivo" i djelomično su redigirane. Dostavljene su kongresu nakon pritiska republikanaca na ministarstvo pravosuđa. Bilješke, tvrde, dokazuju da nema ometanja istrage o Rusiji, koju provodi posebni tužitelj Robert Mueller, i pokazuju da se Comeyu ne može vjerovati.

"Objavljene su bilješke Jamesa Comeya koje jasno pokazuju da nije bilo dosluha i ometanja. On je, uz to, objavio povjerljive informacije. Hoće li se lov na vještice nastaviti?", objavio je Trump na Twitteru.

Trump uporno ponavlja da nije bilo nikakvog dosluha između njegova izbornog stožera i Rusije. Zamjenik američkog državnog odvjetnika Rod Rosenstein navodno mu je prošli tjedan rekao kako on nije meta Muellerove istrage o Rusiji. Trump se s ruskim kolegom Putinom čuo telefonom i pozvao ga u posjet SAD-u.

"Rekli smo američkim kolegama da ne želimo biti nepristojni i opstruirati prijedlog. Budući da je američki predsjednik Donald Trump predložio posjet, očekujemo da će to i precizirati", izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Lavrov je također rekao da Rusija neće nuditi domaćinstvo za susret američkog predsjednika s čelnikom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!