12:57 / 02.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Cvijeće za žrtve nasilnog vojnog gušenja prosvjeda u Mjanmaru

Cvjetni štrajk u Mjanmaru

Cvjetni štrajk u Mjanmaru

Foto: Stringer / REUTERS

Stotine Mjanmaraca u petak su na javnim mjestima položile cvijeće za žrtve nasilnog vojnog gušenja prosvjeda nakon puča u veljači.

Organizatori ove akcije, prozvane cvjetni štrajk, pozvali su da se cvijeće ostavi na mjestima poput parkova i autobusnih stanica u čast heroja koji se ne mogu vratiti doma, piše agencija dpa. 


Na njihov poziv odazvale su se stotine Mjanmaraca. 


Pali su, ali nisu zaboravljeni, napisao je jedan prosvjednik na društvenim mrežama, uz fotografiju cvijeća na autobusnoj stanici. 


Prosvjednik Kyaw Zin za dpa je rekao kako se cvijeće ostavlja diljem države, ali i da se planiraju novi prosvjedi protiv vojnih vlasti.


One su izvršile puč početkom veljače, nakon što je na izborima u studenome pobjedu odnijela stranka čelnice Aung San Suu Kyi. Vojska tvrdi da su ti izbori bili namješteni, a Suu Kyi je od tada u pritvoru.

 

Državom od puča traju prosvjedi, a Udruženje pomoći političkim zatvorenicima (AAPP), koje su osnovali Mjanmarci u egzilu, tvrdi da je vojska dosad ubila najmanje 543 ljudi.


Najnasilniji sukobi prosvjednika izbili su prošli vikend, kad je poginulo više od 100 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!