Cvitanović (HDZ 1990.) spreman biti dio vlasti, no zajedno sa strankama HNS-a BiH

26.04.2023.

14:23

Autor: Hina/HRT

Mostar

Mostar

Foto: Dnevnik / HRT

Čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović izrazio je u srijedu spremnost da stranka kojoj je na čelu sudjeluje u formiranju nove vlade Federacije BiH, zajedno s drugim hrvatskim strankama koje imaju većinsku potporu ovoga naroda.

HDZ 1990. je, u najnovijem zapletu oko formiranja vlade Federacije BiH, dobio dodatno na važnosti jer su dvije probošnjačke stranke, Narodni europski savez (NES) i Stranka za BiH (SBiH), stavile pod znak pitanja svoju potporu većini iz dosadašnje probošnjačke osmorke. Svoju potporu izboru nove vlade NES i SBiH uvjetovali su dugoročnim izmjenama ustava Federacije BiH odnosno izbornog zakona, umjesto da bude u pitanju jednokratno rješenje za sadašnju krizu. No oni su popis svojih zahtjeva iznenada u utorak proširili kada su objavili da im nisu prihvatljivi neki od odavno predloženih kandidata za ministre.

Iz trojke koju čine SDP, NiP i Naša stranka na to su im odgovorili kako izmišljaju probleme jer je očevidno da žele koalirati sa Strankom demokratske akcije (SDA). Bez njihovih ruku stranke koje predvodi SDP BiH zajedno s HDZ-om BiH nemaju potrebnu natpolovičnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Dodatni problem predstavlja i odlučnost potpredsjednika entiteta Federacije BiH Refika Lende (SDA) da se ne suglasi s imenovanjem nove vlade po rezultatima izbora održanih u listopadu prošle godine.

HDZ 1990. zajedno s partnerskim Hrvatskim nacionalnim pomakom (HNP) ima četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH u kojemu se potvrđuje izbor Vlade. Čelnik HDZ 1990. Ilija Cvitanović, koji je i potpredsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, odbacio je mogućnost sudjelovati u uspostavi nove vlade koja ne bi bila izraz većinske volje Hrvata na izborima.

- Spremni smo biti dio rješenja, ali samo i uvijek jedino kao dio većinskog hrvatskog legitimiteta, rekao je Cvitanović za medije u Mostaru.

Pojasnio je kako je ovoj stranci nuđeno da bude dio nove većine u kojoj ne bi bile druge hrvatske stranke, uključivo HDZ BiH.

- Devedesetka nije i nikada neće pristati biti dio neke nove Platforme iako im je to u više navrata nuđeno, čak i da uzmu svih šest hrvatskih ministarstava u Vladi FBiH, rekao je Cvitanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!