Fiket: Tursku ne čeka mirna noć, nego nastavak seizmičkih aktivnosti

06.02.2023.

19:59

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Fiket: Tursku ne čeka mirna noć, već nastavk seizmičkih aktivnosti

Fiket: Tursku ne čeka mirna noć, već nastavk seizmičkih aktivnosti

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U Dnevniku HRT-a hrvatski veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvitanović i seizmolog Tomislav Fiket komentirali su katastrofalan potres u Turskoj.

Hrvatski veleposlanik rekao je da su u potresu ozlijeđene i dvije Hrvatice.

- Jedna je puštena iz bolnice, a druga je zadržana na liječenju, rekao je Cvitanović i dodao da su u međuvremenu nađena još tri hrvatska državljanina, no oni nisu ozlijeđeni i pružena im je pomoć.

Cvitanović je naglasio da hrvatsko veleposlanstvo radi cijeli dan i da su telefonski brojevi veleposlanstva na internetskim stranicama.

Iznio je i novi podatak da je u Turskoj stradala 1651 osoba, da se broj ozlijeđenih popeo na 1011 te da je srušena 3371 kuća.

Istaknuo je i kako Turska ima dobar sustav za posebna stanja, te da su svi od jutra na mjestu događaja.

Tomislav Fiket rekao je kako se u Turskoj ne očekuje mirna noć, nego nastavak seizmičkih aktivnosti.

- Nisam optimist da će se brzo smiriti. Ovo je trusno područje, tromeđa tri vrlo aktivne tektonske ploče i tu je bilo očekivano potres maksimalne magnitude do 8 stupnjeva po Richteru. Ali 7,8 i 7,5 u jednom danu, to je strašno, rekao je.

Na pitanje je li uobičajeno da potres traje više od jedne minute, Fiket je rekao da je to kod ovakvih potresa uobičajeno jer se ne radi o jednoj točki na kojoj se dogodio potres, nego o golemom području dugačkom više od 200 kilometara i 25 kilometara širokom. 

- Potres u Turskoj bio je pet i nešto tisuća puta jači od onog u Zagrebu, odnosno 120 puta jači nego potres u Petrinji, naglasio je Fiket.

Na pitanje može li potres u Turskoj izazvati podrhtavanje tla u Hrvatskoj, seizmolog Fiket rekao je da je to daleko od nas i da nema direktne veze. 

- Sve tektonske ploče su u stalnom kontaktu. Nema potresa stalno, nego samo kad se gibanje tih ploča spriječi i kad se nakupi energija koja se u jednom trenutku oslobađa. Ovo je daleko od nas i nema direktne veze. Energija koja se oslobodila može potaknuti potrese tamo gdje napetost postoji i gdje je u labilnoj ravnoteži, ali na ovoj udaljenosti nikakva se direktna veza ne očekuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!