Cvrtila za HRT: Koliko god pompozno odradio aneksiju, to je Putinov poraz

30.09.2022.

19:25

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Vlatko Cvrtila

Vlatko Cvrtila

Foto: Dnevnik / HRT

O posljedicama ruske aneksije, u središnjem Dnevniku govorio je stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila.

Putin htio prikazati veliku pobjedu, a ustvari gubi na bojnom polju

O predstavi u Moskvu u maniri imperijalističke Rusije uz poruke kako svijet više nije isti u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je htio postići dojam prije svega za svoju javnost.

- Htio je ovo pokazati velikom pobjedom. Sve ono što je izgovorio, govorio je prije svega za svoju javnost, s time da je jedan dio bio apsolutno usmjeren prema Zapadu. On nastavlja sa strategijom zastrašivanja i s njom će sigurno nastavljati. Koliko god je on to dosta pompozno najavljivao i odradio, možemo reći da je ovo zapravo njegov poraz. On na bojnom polju nije ostvario ono što je želio, nije osvojio ove sve četiri regije koje je danas priključio - Luhansk da, Herson većinom, dok Zaporižje i Doneck nije. U tom smislu on je regije priključio u njihovim administrativnim granicama, a ustvari ih nije osvojio. Shvatio je u nekom trenutku kako gubi na vojnom polju i ovo je bio potez na brzinu organiziranih referenduma da bi promijenio situaciju na terenu. Ono što je bitno, to se jasno naglašava, sada će on taj teritorij interpretirati kao ruski teritorij, a to onda malo mijenja cijelu igru, istaknuo je Cvrtila.

Nove mogućnosti za Putina nakon aneksije

Putinova poruka tko napadne ove četiri regije napao je Rusiji znači da on može upotrijebiti vojne doktrine koje su bile obrambene i koje podrazumijevaju da se mora braniti ruski teritorije, pojasnio je Cvrtila.

- Sada ima drugu mogućnost ili povećanu mogućnost i mobilizacije jer to sada više nije specijalna vojna operacija nego ono što bi se potencijalno moglo događati je napad na ruski teritorij i tu on može pozvati na ruski patriotizam. On tezu "Zapad napada Rusiju" razvija u zadnjih mjesec dana vrlo intenzivno. Nije više rat ili specijalna vojna operacija s Ukrajinom nego mi se ustvari borimo sa Zapadom. A tu je puno veća opasnost nego sama vojna operacija u Ukrajini, dodao je.

Nitko neće prioznati anektirani teritorij, osim ponekog saveznika

Što se tiče priznanja anektiranih teritorija Ukrajine Cvrtila smatra da to neće nitko priznati.

- Možda će priznati neki saveznici Rusije, ali vrlo rijetki. Oni ključni saveznici na koje je Rusija do sada računala - Kina, Indija, pa i Turska, jasno su već ranije rekli da takvo nešto neće priznati. Međutim Putin je poduzeo, ja bih rekao, jedan kockarski potez jer želi mijenjati igru. Igra mu ne ide dobro, odnosno on gubi na bojnom polju, a ovim potezom on mijenja igru. No, ne samo on. Vidimo da je i Ukrajina odigrala jedan potez i zatražila primanje u NATO te na taj način prebacila lopticu Zapadu. Vidjet ćemo kako će se prihvatiti taj njihov zahtjev i što bi taj zahtjev dugoročno značio za taj sukob, hoće li ga eskalirati ili će ići na deeskalaciju, rekao je Cvrtila.video thumb

Strategija ili potez?

Putin je pozvao Kijev za pregovarački stol. Cvrtila upitan je li to strategija ili potez misli da je to potez.

- U teoriji igara onaj igrač koji pokrene prvi potez ima određenu prednost. Putin je tu pokazao da je sad završena jedna situacija i da se sada može pregovarati. Ukrajina mu je odgovorila da mogu uvijek pregovarati s Rusijom, ali bez predsjednika Putina. Mislim da sada polako ipak idemo u fazu sukoba gdje će biti teško na bojnom polju pokretati postrojbe jer dolazimo do zime i sigurno će biti veliki pritisci na sve strana i na Rusiju i na Ukrajinu da se krene razgovarati o određenim aspektima koji bi mogli deeskalirati situaciju tijekom zime, smatra Cvrtila.

Prozivke Zapada u Putinovom govoru

O Putinovim prozivkama Zapada gdje je govorio o sotonističkom Zapadu, LGBT zajednici, roditelj 1, roditelj 2 Cvrtila je rekao kako su te poruke namijenjene domaćoj javnosti.

- Tu je on dosta plastično pričao da ga razumije svaki Rus. Jako je naglašavao strah da Zapad sa svojim vrijednostima, odnosno tom dekadencijom kako on to često naziva, ustvari može ugroziti identitet Rusije, a naravno da ruski identitet mora zaštititi i da će on to učiniti svim sredstvima. Taj dio govora bio je usmjeren domaćoj javnosti, naglasio je Cvrtila.

O plinovodu Sjeverni tok 

Cvrtila smatra kako je dosta opasna situacija oko plinovoda.

- Ne znamo tko je ugrozio kritičnu infrastrukturu, pitanje hoće li istraga otkriti tko je odgovoran. To je nova dimenzija ovog rata, to je dodatni strah i zastrašivanje da će zima biti teška i da Europa neće imati plina na onaj način kao što je to možda i očekivala, rekao je zaključno Cvrtila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!