Vojna hunta zatvorila zračni prostor, čeka se odgovor ECOWAS-a

07.08.2023.

19:50

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Vojna skupina koja je prije malo manje od dva tjedna izvela državni udar u afričkoj državi Niger, do daljnjega je zatvorila zračni prostor. Tvrde da jedna strana država planira vojnu intervenciju uz pomoć Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država koja je, dodaju, već rasporedila vojnike u dvije zemlje Srednje Afrike.

Tisuće su jučer bile na stadionu u glavnom gradu Nigera kako bi velikim mitingom pokazale podršku vojnoj hunti. Istekao i sedmodnevni ultimatum koji su članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja postavile nigerskim generalima da iz zatočeništva oslobode, i na vlast vrate pritvoreni državni vrh na čelu s predsjednikom Mohamedom Bazoumom. Vojne vlasti oglušile su se i umjesto toga zatvorile zračni prostor iznad zemlje.

- Cilj ovoga prosvjeda je pokazati cijelom svijetu i međunarodnoj zajednici da 100 posto podržavamo organizaciju koja je preuzela vlast, a to je Narodno vijeće za očuvanje domovine. Oni imaju potporu naroda, rekao je pristalica vojnog udara, Amadou Hamadou Moumouni.

- Političke okolnosti dovele su do ove situacije da je vojska odlučila stati na kraj dosadašnjem režimu. Sada smo izišli na ulice kako bismo pokazali nezadovoljstvo Ekonomskom zajednicom zapadnoafričkih država, nadovezao se Ali Siddo Maazou.

Na prosvjedu podrške vojnoj hunti u prvom su planu bile i ruske zastave, izvjesno je da pučistički generali imaju podršku Moskve. Potvrđeno je da je jedan od generala posjetio Mali, u kojem također vlada vojna hunta, a kako bi se susreo s predstavnikom zloglasne ruske privatne vojske Wagner. Oni su nedavno nakon kratkotrajnog puča u Rusiji potvrdili da će se, sada iz Bjelorusije, okrenuti djelovanju u Africi. Poglavito ondje, kao što je slučaj u Nigeru, gdje su rudna bogatstva. Hoće li se dogoditi strana vojna intrevencija, i mogući građanski rat?

Bijes prema Zapadu, pogotovo prema Francuskoj


- Narodno vijeće za očuvanje domovine obavještava domaću i međunarodnu javnost kako posjeduje cjelovite informacije koje jasno pokazuju da strane sile pripremaju napad na Niger i naš narod, i to u koordinaciji s Ekonomskom zajednicom zapadnoafričkih država i naoružanim terorističkim skupinama. Vijeće upozorava zapadnoafričke zemlje i strane sile da bi takva vojna avantura imala katastrofalne posljedice za sigurnost cijele regije, ustvrdio je Amadou Abdramane, glasnogovornik pučista.

Na skupu potpore vojsci i brutalni prizori klanja kokoši obojenih u francusku trobojnicu, jasno je da je bijes okupljenih osim prema domaćim političarima okrenut i prema zemljama Zapada.

Iščekuje se vojna intervencija susjednih zemalja koje ne žele širenje ideja o vladavini vojnih hunti, poput onih u Burkini Faso i Maliju. Još se danas moglo veselo plesati u Niameyu, pitanje je hoće li glazbu bubnjeva uskoro zamijeniti rafali i eksplozije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!