Dačić: Beograd poštuje legalna tijela u Rusiji

25.06.2023.

10:43

Autor: T.V./HRT/Hina

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić

Foto: A.K. / ATAImages / PIXSELL

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u nedjelju, komentirajući krizu koju je u Rusiji izazvala ruska plaćenička vojska "Wagner", da se Srbija ne miješa u unutarnja pitanja drugih država, pa tako ni u Ruskoj Federaciji, a da službeni Beograd poštuje legalna tijela svake države.

Dačić je za komercijalnu provladinu televiziju Pink rekao da je Rusija prijateljska država i Srbija bi voljela da se problemi rješavaju na politički način jer se na vlast dolazi i s vlasti odlazi izborima.

Rusija je u subotu nazvala izdajom i oružanom pobunom akcije "Wagnera" koji su zauzeli Rostov na Donu i krenuli ka Moskvi, a ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako će učiniti sve da zaštiti Rusiju.

Dačić je, upitan da komentira krizu u Rusiji, rekao kako je za njega zapanjujuće da se dozvolilo paravojnoj skupini da postane tako značajan faktor u obrani.

- Tu nešto nije u redu. Ja sam čovjek države i smatram da obrana mora biti stvar države, rekao je Dačić.

Naglasio je da iz pokušaja oružane pobune u Rusiji treba izvući pouke o utjecaju privatnih paravojnih tvrtki na rat, ali i mirnodopska zbivanja.

Ocijenivši da je situacija "sada normalizirana", Dačić je rekao kako ostaju pitanja tko je bio meta vlasnika privatnih paravojnih snaga Wagner Jevgenija Prigožina - predsjednik Vladimir Putin ili vojni vrh.

- Najvažnije je da mi poštujemo legalne organe države, kao i kada je bio pokušaj puča u Turskoj, kada je predsjednik Aleksandar Vučić odmah pozvao predsjednika Erdogana, rekao je šef srpske dipolomacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!