08:41 / 26.01.2018.

Autor: HRT

Dačić: Izložba u UN-u nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca

-

-

Foto: - / -

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je jučer pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka, priopćio je MVEP.
Izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav", koja je otvorena u ponoć u Ujedinjenim narodima u New Yorku, nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca i onih koji žele da se zlodjela zaborave i izbrišu, poručio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nakon ocjene MVEP-a Hrvatske da se izložba u UN-u o stradanju žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u propagandne svrhe.

Izložba je nazvana "Pravo na nezaborav" upravo zbog sjećanja na holokaust, na genocid koji se dogodio u koncentracijskom logoru Jasenovac, kazao je Dačić.

Istaknuo je da je bilo puno otpora od strane jedne države da se ta izložba organizira u UN-u te kako je ovo prilika da cijeli svijet sazna pojedinosti o tom logoru. U Jasenovcu se baš po načinu ubijanja ispoljavala ta mržnja prema ljudima. Najveće žrtve bili su Srbi, Židovi i Romi, rekao je Dačić naglasivši kako je izložba organizirana sa željom da zločin u Jasenovcu ne zaboravi i ne dopusti relativiziranje i rehabilitacija zločina.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je jučer pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka, priopćio je MVEP. 

Ne navodeći o kojim se spornim dijelovima izložbe radi, na Zrinjevcu kažu da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti najgrublje falsifikate. Od izložbe se ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća. Organiziranje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirbi, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi, ističe se u priopćenju MVEP-a.

Prema ranijem priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja Međunarodnog dana holokausta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!