19:58 / 22.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Dačić na čelu Skupštine Srbije, Brnabić privremeno šefica diplomacije

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dosadašnji srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izabran je danas za predsjednika Skupštine Srbije.
Dosadašnji srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izabran je danas za predsjednika Skupštine Srbije, nakon što je prethodno dužnost šefa diplomacije predao premijerki Ani Brnabić koja će voditi to ministarstvo do izbora novog ministra i formiranja vlade.

➡️ Vučić proglasio pobjedu s dva milijuna osvojenih glasova

Konstitutivna sjednica parlamenta Srbije, započeta formalno 3. kolovoza, nastavljena je danas izborom vođe Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića za predsjednika zakonodavnog doma, a za njegov izbor glasovalo je 225 od ukupno 250 zastupnika.

Zastupnici su se o izboru Dačića izjašnjavali javno, prozivkom, a na isti način izabrano je i šestero potpredsjednika parlamenta te glavni tajnik Veljko Odalović, koji je tu dužnost obnašao i u srbijanskom MSP-u dok je Dačić bio šef diplomacije.

Izabrani su i članovi skupštinskih odbora, a nastavak sjednice najavljen je za subotu, kada se očekuje usvajanje izmjena zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova resora.

Potom slijedi posebna sjednica na kojoj će mandatarka za sastav nove vlade i dosadašnja premijerka Ana Brnabić zastupnicima predstaviti plan rada vlade i buduće ministre, čiji izbor Skupština treba potvrditi.

Zakonski rok za izbor nove vlade Srbije je 1. studenog, kad ističe 90 dana od potvrđivanja mandata zastupnika.

Na parlamentarnim izborima u lipnju uvjerljivu pobjedu s više od 60 osvojenih glasova ostvarila je koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) aktualnog predsjednika Srbije Aleksandara Vučića.

Premda po broju osvojenih mandata SNS realno nema potrebu za koalicijskim partnerima, Vučićevi naprednjaci odlučili su održati dosadašnji savez s Dačićevim socijalistima, a Vučić je najavio da će to biti u nešto izmijenjenom formatu" u odnosu na dosadašnju raspodjelu ministarskih portfelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!