01:41 / 27.02.2018.

Autor: HRT

Dačić nakon Junckerove poruke Srbiji: Dvostruki standardi EU-a

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Vučić je kazao da će Srbiji najteža prepreka na putu u EU biti pravno obvezujući sporazum s Prištinom.
Predsjednik Europske komisije Jean Cloud Juncker poručio je u Beogradu kako 2025. godina iz Europske strategije za zapadni Balkan "nije obećanje" već ohrabrenje i poticaj zemljama kandidatima, ponovivši da s nerješenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članice EU.

To nije obećanje, to su perspektive, to je indikativni datum, to je ohrabrenje", rekao je Juncker na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johanesom Hahnom.

Predsjednik EK-a je ponovno naglasio da se u EU ne mogu unostiti bilateralni nesporazumi i uzajamna nerješena pitanja. Ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu riješile svoje probleme, ne možemo uvoziti bilateralne sporove. Važno je da se ti sporovi riješe prije ulaska, rekao je Juncker. Pohvalio je Srbiju da je već prošla impresivni dio puta i dodao kako mnogi nisu svjesni u kojoj se mjeri Srbija pripremila za članstvo. No, istaknuo je kako datum pristupanja EU-u ne ovisi o Bruxellesu, već prije svega o Beogradu. 

Ocjenivši kako Zapadni Balkan i Srbija trebaju biti dio EU te da bez njih EU nije kompletna, Juncker je rekao kako nije došao Srbiji držati lekcije, već otvoreno razgovarati. Srbiji nisu potrebne lekcije, to je velika nacija. Nakon današnjeg razgovora sam smiren, Srbija ide ka EU, rekao je Junker.

Vučić je zahvalio Junckeru na poštovanju koje pokazuje prema Srbiji, istaknuvši da je njegov posjet s Johannesom Hahnom značajan poticaj da Srbija nastavi s reformama u procesu pristupanja EU i da se mijenja kako bi mogla biti dio društva kojem želi pripadati. Ne govorim da je 2025. zajamčen ulazak, već godina koja bi mogla biti godina našeg priključenja europskoj obitelji naroda, rekao je Vučić.

Istaknuo je da će za Srbiju najteža prepreka na putu ka članstvu u EU-u biti pravno obvezujući sporazum s Prištinom, ali je naglasio da se tu nema što skrivati, niti želi građanima mazati oči. Srbijanski predsjednik ukazao je na važnost kompromisa sa Prištinom sugerirajući da se to mora shvatiti, jer bi se u protivnom Srbija davila u vlastitoj prošlosti. Zato toliko plediram na kompromis i zato toliko molim i tražim podršku i Europske komisije i svih svjetskih sila da do te podrške dođemo, rekao je Vučić.

Dačić: Dvostruki standardi Europske unije

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upitao je navečer, komentirajući za jednu komercijalnu televiziju Junckerovu poruku da države s nerijšenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članice EU, kako to da su u EU primljene Slovenija i Hrvatska koji se i dalje spore zbog Piranskog zaljeva. To su dvostruki standardi. Misle li u EU da je naš narod toliko sada oduševljen time što smo dobili tu mrkvu, a ona je i dalje negdje daleko, rekao je među ostalim Dačić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!