Đakovački svećenik Fabijan Svalina novi biskup koadjutor Srijemske biskupije u Srbiji

21.11.2021.

15:51

Autor: M.M./Hina/HRT

Đakovački svećenik Fabijan Svalina novi biskup koadjutor Srijemske

Đakovački svećenik Fabijan Svalina novi biskup koadjutor Srijemske

Foto: Vijesti / HTV/HRT

Dosadašnji ravnatelj Hrvatskog Caritasa i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina zaređen je u Srijemskoj Mitrovici za biskupa koadjutora Srijemske biskupije u Srbiji, rekavši da će se angažirati i na planu ekumenskog dijaloga.

U svečanu govoru je rekao da će povjerenu službu u zajedništvu sa srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem vršiti na dobro Katoličke crkve i povjerene im vjerničke zajednice u Srijemu.

- Uvijek ću se fokusirati na poslanje kojem sam i do sada služio, a to je karitativno djelovanje. U središtu mojega rada bit će ljubav prema potrebitom, prema bližnjem, prema onima koji su na marginama, ne samo materijalnim već i duhovnim, rekao je među ostalim novi biskup.

Dodao je kako će se angažirati i na planu ekumenskog dijaloga, zbog čega je i simbol mosta uvrstio u svoj grb.

- Ovo biskupsko ređenje u Srijemskoj biskupiji je doista specifično, katolici su ovdje manjina. Želimo pomoći ljudima, kao i razvijati zajedništvo s većinskom Srpskom pravoslavnom crkvom, zaključio je.

Svečanosti je nazočna bila hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je novinarima rekla da je tu kako bi dala potporu novome biskupu, Katoličkoj crkvi i vjernicima.

- Veseli nas da će svi katolici u ovome dijelu Srbije dobiti novog duhovnog pastira. Uvijek vjerujemo da je to zalog dobrih odnosa, i uvažavanja manjina i svih vjerskih zajednica što je na dobrobit naših država, navela je ministrica.

Dodala je kako vjeruje da će novi biskup nastaviti poticati međureligijski dijalog kao što je to radio u Hrvatskoj.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ocijenio je da je ređenje Svaline za novoga biskupa snažna poruka Katoličke crkve. 

- Poruka je da katolici u Srijemu, Vojvodini i Srbiji nisu ostavljeni. Da Katolička crkva u Hrvata, ali i u cjelini, misli na nas, rekao je.

Papa Franjo je 7. listopada ove godine svećenika Đakovačkoosječke nadbiskupije, mons. Fabijana Svalinu, imenovao srijemskim biskupom koadjutorom.

Svalina je rođen 1971. u Đakovu gdje je završio osnovnu i srednju školu, Bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet.

Za svećenika Đakovačke biskupije zaređen je 29. lipnja 1997.

Od 2010. je bio ravnatelj Hrvatskog Caritasa, a od 2017. ravnatelj Hrvatske katoličke mreže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!