19:14 / 03.11.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik HTV-a/IMS

Dan odluke u SAD-u

Foto: REUTERS/Mike Segar/File Photo

Foto: REUTERS/Mike Segar/File Photo

Foto: - / REUTERS

Dan je odluke u Sjedinjenim Državama. Amerikanci će izabrati: Donald Trump ili Joe Biden?
Dan je odluke u Sjedinjenim Državama. Amerikanci će izabrati: Donald Trump ili Joe Biden? I prije izbornog dana njih je gotovo sto milijuna iskoristilo mogućnost prijevremenog glasovanja po čemu su ovi izbori jedinstveni u američkoj povijesti.

➡️
Sve o američkim predsjedničkim izborima
➡️ Posebna emisija o američkim predsjedničkim izborima

Sve dosad izrečeno sada će dobiti svoju potvrdu. Oba kandidata do kasno sinoć uvjeravala su neodlučne zašto baš njima dati glas, a onda prepustili narodu da odluči. Prva birališta otvorena na Istočnoj obali, nema velikih gužvi, ipak su dosad glasale gotovo dvije trećine registriranih birača.

Predsjednik Trump miran je i siguran.

- Mnogo se toga promijenilo u protekla tri dana i sve me to podsjeća na prošle izbore. Velike su se promjene dogodile, mislim da ćemo osvojiti Teksas, Floridu, Arizonu, nadam se uspjehu u gotovo u svim državama, poručio je.

Kako je vodio kampanju, skromno i mirno, tako je odlučio i dočekati rezultate - kandidat demokrata Joe Biden u svojem je rodnom gradiću koji sam naziva neuglednim, ali ipak dragim.

- Ovo je bio dugačak put i, vjerujte, dobro je napokon biti kod kuće. Vrijeme je za promjene, za boljitak svih, pogotovo srednje klase, radničke klase koja gradi ovu zemlju, njegova je poruka.

Golem odaziv glasača na dopisno odnosno prijevremeno glasanje stvorit će probleme u prebrojavanju, pa je realno očekivati da će se ime pobjednika ipak trebati pričekati.

Istodobno, glasači ne skrivaju tko su im favoriti, još manje koje su njihove mane, a ponajviše vrline.

- Sviđa mi se Trump jer je protiv pobačaja, jer se bori protiv krijumčarenja ljudi. A istodobno toliko toga dobrog je učinio za naše gospodarstvo, kaže Kelly Storms, pristaša predsjednika Trumpa.

- Mislim da će Biden kao demokrat učiniti sve boljim, da će novac uložiti u moje susjedstvo, u moj život, u kvalitetu života moje djece i unuka, kontrira Barbara, pristaša Joea Bidena.

No neovisno o podjelama, svima onima koji su izašli na izbore danas ili glasali dopisno, jedno je zajedničko.

- Ovo su najvažniji izbori koji mijenjaju povijest naše zemlje, ocjenjuje James Hager, glasač iz Floride.

Uistinu točno, jer ovo su izbori koji će se pamtiti, po pandemiji izazvanoj koronavirusom, ali i po gotovo najvećoj izlaznosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!