12:25 / 08.05.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik u podne/IMS/HRT

Dan pobjede bez velikih okupljanja

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Proslava pobjede nad fašizmom i 75. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu održava se skromno.
Europa slavi Dan pobjede. Proslava pobjede nad fašizmom i 75. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu održava se skromno nakon što su brojni planirani događaji otkazani zbog pandemije izazvane koronavirusom. Novac je uložen u digitalnu proslavu obljetnice.

Nema velikih svečanosti, vojnih parada ni masovnih javnih okupljanja. Panedemija koronavirusne bolesti odredila je kako će se obilježiti pobjeda nad nacizmom.

London slavi preletom vojnih zrakoplova. Francuski predsjednik Emmaneul Macron položio je vijenac na grob neznanog vojnika u Parizu. Njemački državni vrh položio je vijence na središnjem spomeniku žrtvama rata u Berlinu.

Amerikanac Tony Vaccaro kraj Drugog svjetskog rata dočekao je u pješačkoj diviziji, a svojim je fotoaparatom zabilježio te dane. Postao je slavni fotograf, pred njegovim objektivom bili su Pablo Picasso, John Kennedy...  Sada mu je 97 godina i pobijedio je koronavirus. 

- Najvažnije što možete učiniti jest staviti svijet na kušnju. Ja sam to činio i uglavnom sam pobjeđivao, savjetuje Vaccaro, koji je među gotovo milijun i pol ljudi u svijetu koji su preboljeli COVID-19.

I dok su mnogi već prebrodili najteže - u najsiromašnijim zemljama epidemija bi mogla dosegnuti vrhunac za tri do šest mjeseci. UN zabrinjava mogućnost izbijanja sukoba i produbljivanja siromaštva i gladi.

- Prestala sam zarađivati kao kućna pomoćnica jer te poslove sada obavljaju žene same. Djecu sam morala dati rodbini, kaže Judith Andeka (Kibera).

Glavni tajnik UN-a upozorava da je pandemija pokrenula tsunami mržnje i ksenofobije, odmazde i zastrašivanja.

- Mržnja prema strancima buja na internetu i na ulicama. Šire se antisemitske teorije urote, antimuslimanski napadi povezani s koronavirusom. Migrante i izbjeglice optužuje se da prenose virus, uskraćuje im se liječenje. O starijima nastaju sramotne poruke da su potrošna roba, poručuje Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

Guterres poziva društva, političare, obrazovne institucije i medije da se oštro usprotive govoru mržnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!