20:31 / 05.06.2021.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/E.L.S./HRT

Dan zaštite okoliša

ilustracija

ilustracija

Foto: Pixabay / Pixabay

U više od 140 zemalja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša. Ovogodišnja je tema posvećena obnovi ekosustava, na čijim se resursima temelji društveni i gospodarski napredak čovječanstva te zdravlje i dobrobit ljudi. Procjenjuje se da čak polovica svjetskog BDP-a ovisi o prirodi.

Nedaleko od obala Šri Lanke dvanaest je dana trajala borba protiv požara na kontejnerskom brodu X-Press Pearl. Nedugo zatim brod je potonuo u blizini luke Colombo.

- Iz popisa tereta saznali smo da je brod prevozio različite izrazito opasne kemikalije u više od 80 kontejnera – kaže Hemantha Withanage.

U more bi se mogle izliti i stotine tona nafte iz brodskih rezervoara i izazvati veliku ekološku katastrofu. Posljedice su već vidljive, ističu lokalni ribari.

- Rekli su nam da lovimo najmanje 15 kilometara od obale, pa smo bacili mreže na 25 kilometara udaljenosti. No kad smo ih jutros provjerili u njima nije bilo ni jedne jedine ribe – govori ribar iz Colomba.

No za uništavanje ekosustava nisu krive samo tragične nesreće. Širom svijeta to se događa kontinuirano i svjesno.

- Ubrzano idemo prema točki s koje nema povratka za naš planet. Suočeni smo s trostrukom ekološkom krizom - gubitkom bioraznolikosti, klimatskim promjenama i rastućim zagađenjem. Predugo su ljudi sjekli šume, zagađivali rijeke i oceane i uništavali zelene površine – poručuje Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

Jedan od očitih primjera je rekordno krčenje amazonske prašume koje je poraslo za 41 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Samo u svibnju u Amazoniji je posječeno 1.180 četvornih kilometara prašume, što je više od ukupne površine Hong Konga. Eko-alarm i u našem susjedstvu - čak 600,000 tona plastike svake godine završi u Mediteranu.

- Uglavnom pronalazimo plastične vrećice, limenke, staklene boce, plastične čaše i upaljače – kaže ronilac Kalvin Pinason.

Zbog zatvaranja uslijed pandemije privremeno je smanjena emisija stakleničkih plinova. No to nije donijelo trajno rješenje za gorući problem globalnog zatopljenja i klimatskih promjena. Glavni tajnik UN-a poziva na odlučnu globalnu akciju.

- Moramo očistiti naše rijeke i mora i pozeleniti naše gradove. Time nećemo samo zaštititi prirodna bogatstva našeg planeta nego i stvoriti nove poslove i pomoći u sprječavanju siromaštva i gladi – poručuje Guterres.

Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda proglasio je, stoga, desetljeće obnove ekosustava i pozvao na sprječavanje daljnje degradacije ekosustava kako bismo osigurali budućnost generacijama koje dolaze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!