'Vidjeli smo umornog čovjeka koji se teško nosio s krunom i ceremonijom'

06.05.2023.

21:36

Autor: Dnevnik/HRT

Nada Mirković u Dnevniku

Nada Mirković u Dnevniku

Foto: HTV / HRT

O krunidbi kralja Charlesa III. i kraljice Camille i njezinim odjecima u Dnevniku HTV-a govorila je novinarka i vrsna poznavateljica kraljevske obitelji Nada Mirković.

Neki komentiraju da je krunidba bila veličanstvena i bajkovita, a za druge je to preskupa, arhaična i pompozna svečanost koju svome kralju u 21. stoljeću plaćaju podanici.

- Naravno da će vam veliki monarhisti reći da će Ujedinjeno kraljevstvo na proslavi zaraditi više milijardi funti, što je puno više od 125 milijuna koliko je, prema procjenama sve koštalo. Ja mislim da ta pompa ipak ima neku vrijednost u ljudskom životu. Život nije potpuno sretan ako nema dozu ceremonije, ako nemamo i petke i svečanosti, kazala je Nada Mirković.

Kao poseban trenutak istaknula je premijerovo čitanje Biblije u Westminsterskoj opatiji, obzirom da je on ipak hinduist.

Monarhija i neprihvaćanje mladih


Komentirajući podatak da za monarhiju ne mare mladi od 18 do 24 godine, Mirković je kazala kako je očekuju veliki izazovi, a problemom vidi i činjenicu da je kralj stariji.

- To su vrlo visoke godine, a ni ne izgleda mlado, drži se kao čovjek u sedamdestim godinama. Danas smo vidjeli jednog umornog čovjeka koji se teško nosio i s krunom i sa cijelom ceremonijom. A on će se morati na tjednoj bazi sastajati s premijerom i bistriti politiku. Mislim da im neće biti lako privući mlade ljude koje tradicija općenito ne zanima, dodala je.

Kraljevi razgovori s predstavnicima vlade, naglasila je - ne mogu biti bez ikakvog utjecaja. Dok je bio princ, često je znao izositi svoja stajališta za razliku od svoje majke. Znao je biti i drzak, nekada i bahat, a sada će se te stvari morati promijeniti, smatra Nada Mirković.

Mogućnost pomirenja s Harryjem?


- Harry, odmetnuti sin - ipak je udovoljio očevoj želji i došao na krunidbu. I to bez Meghan. Mislim da Harry ima veće šanse da se pomiri s ocem. S druge strane veliki će mu problem biti brat, kazala je. Dodala je kako vjeruje da je Harryju danas bilo "teško gledati brata kako priseže kralju na odanost do smrti i kako se ljubi s ocem, a iz svega toga je isključen".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!