"Danska će sve učiniti za brzi prijam Finske u NATO"

12.05.2022.

14:02

Autor: I.Z./HRT/Hina

"Danska će "sve učiniti" za brzi prijem Finske u NATO"

"Danska će "sve učiniti" za brzi prijem Finske u NATO"

Foto: - / Shutterstock

Danska će sve učiniti za brzi proces primanja Finske u NATO, rekla je danas premijerka Mette Frederiksen nakon što je Finska signalizirala da će bez odgode podnijeti zahtjev za članstvo.

- Danska će, naravno, srdačno pozdraviti Finsku u NATO-u. (Ona) će ojačati NATO i našu zajedničku sigurnost, napisala je Frederiksen na Twitteru.

- Danska će sve učiniti za brzi proces primanja nakon formalne prijave, napisala je. 

Estonija je pozdravila vjerojatni pristup Švedske i Finske NATO-u, ali je upozorila na dugoročne ruske pripreme za napad na baltičke zemlje.

Visoki dužnosnici estonskog ministarstva obrane pozvali su na daljnje jačanje NATO-a, uključujući hitnu potrebu za postrojbama protuzračne obrane.

Pristupanje Finske NATO-u ojačalo bi sigurnost u regiji Baltičkog mora, rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto zastupnicima EU-a danas, govoreći o regiji koja se smatra najslabijim krilom NATO-a.

- Ako se Finska odluči pridružiti, njezino pristupanje ojačalo bi sigurnost i stabilnost regije Baltičkog mora i sjeverne Europe, rekao je Haavisto obraćajući se zastupnicima EU-a putem videoveze.

- Uvjereni smo da bi Finska dodatno pridonijela NATO-u. Vojna moć naših obrambenih snaga obuhvaća 280.000 vojnika, a obučena pričuva 900.000 muškaraca i žena, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!