Danska glasala za sudjelovanje u zajedničkoj obrambenoj politici EU-a

02.06.2022.

17:10

Autor: M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Mette Frederiksen, danska premijerka

Mette Frederiksen, danska premijerka

Foto: Ritzau Scanpix/Martin Sylvest / via Reuters

Tri mjeseca nakon ruske invazije na Ukrajinu, gotovo 67 posto Danaca na povijesnom referendumu izjasnilo se da želi da njihova zemlja sudjeluje u zajedničkoj obrambenoj politici Europske unije, u kojoj Danska nije sudjelovala punih 30 godina.

Pozitivan ishod danskog referenduma događa se nakon zahtjeva Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, čija je članica i Danska.

- Poslali smo važnu poruku našim saveznicima u Europi i NATO-u te Vladimiru Putinu. Pokazali smo da se, kad Putin napadne slobodnu zemlju i zaprijeti europskoj stabilnosti, mi, ostale zemlje, ujedinjujemo, poručila je danska premijerka.

- Danska je uvjerljivo glasala za sudjelovanje u zajedničkoj obrambenoj politici EU-a. Riječ je o dosad najvećoj danskoj potpori nekom pitanju vezanom za Uniju. To je vrlo velik postotak, koji smo dosegnuli nakon gotovo 50 godina članstva u EU-u. Zaista sam sretna zbog toga, rekla je Mette Frederiksen, danska premijerka.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!