12:20 / 04.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Danska i Norveška neće davati cjepivo AstraZenece starijoj populaciji

Epidemija ne posustaje

Epidemija ne posustaje

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Danska i Norveška zasad neće davati cjepivo protiv Covida-19 koje je razvila farmaceutska tvrtka AstraZeneca dobnoj skupini starijoj od 65 godina, priopćile su nacionalne zdravstvene vlasti.

- Ne radimo to zato što mi smatramo da cjepivo nije učinkovito za starije osobe, već zato što u dokumentaciji još uvijek nema dovoljno dokaza za to - rekla je Camilla Stoltenberg, voditeljica Norveškog instituta za javno zdravstvo.

Na konferenciji za novinare istaknula je da su ispitivanja AstraZenecinov cjepiva imala malo sudionika starijih od 65 godina, stoga "nema dokumentacije o učinkovitosti".

Danska zdravstvena uprava izdala je sličnu preporuku o upotrebi cjepiva tvrtke AstraZeneca za starije dobne skupine. Susjedna Švedska i Finska, kao i Njemačka, također su donijele te odluke, pozivajući se na nedovoljno podataka britansko-švedske tvrtke za procjenu učinkovitosti cijepljenja kod starije populacije.

I Danska i Norveška koriste druga dva odobrena cjepiva koja su razvili američko-njemački partneri Pfizer i BioNTech te američka tvrtka Moderna.

Europska unija odobrila je prošli tjedan cjepivo AstraZenece na preporuku Europske agencije za lijekove (EMA) koja je rekla da je sigurno za upotrebu i daje dobar imunološki odgovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!