13:50 / 19.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Danska: Mutirani virus s farmi nerčeva vjerojatno izumro

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Novi, mutirani soj koronavirusa koji je potekao iz uzgajališta nerčeva u Danskoj najvjerojatnije je izumro.
Novi, mutirani soj koronavirusa koji je potekao iz uzgajališta nerčeva u Danskoj najvjerojatnije je izumro, priopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Istodobno postoji strah da bi novi soj mogao ugroziti cjepiva protiv COVID-a.

➡️ Sve o koronavirusu

- Više nije bilo slučajeva zaraze nerčeva od 15. rujna i ocijenjeno je da je taj soj najvjerojatnije izumro, navodi ministarstvo.

Prije dva tjedna Danska je naredila da se ubiju svi nerčevi u uzgajalištima u zemlji kako bi se suzbila epidemija COVID-a na farmama, a situaciju je dodatno pogoršalo otkriće mutiranog soja za koji su vlasti rekle da pokazuje smanjenu osjetljivost na protutijela.

Jučer je danski ministar poljoprivrede podnio ostavku nakon vladina priznanja da nisu imali zakonsku osnovu da narede ubijanje tih životinja.

Oporbene stranke u Danskoj pozivaju premijerku Mette Frederiksen da podnese ostavku tvrdeći da je ona odgovorna.

Frederiksen se javno ispričala, ali ustraje na tome da je to bila dobra odluka utemeljena na procjeni zdravstvenih vlasti.

Na temelju poboljšanja stanja vezano za koronavirus u sjevernom dijelu Danske, gdje se nalazi većina uzgajališta nerčeva, ministarstvo zdravstva najavilo je da će ublažiti ograničenja uvedena prije dva tjedna kako bi se suzbilo širenje virusa.

Nerčevi su pokazali osobitu osjetljivost na zarazu koronavirusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!