Danska pooštrava graničnu kontrolu nakon spaljivanja Kurana

04.08.2023.

08:34

Autor: HRT/Hina

Danska zastava

Danska zastava

Foto: Tom Little / Reuters

Danska policija pooštrava granične kontrole nakon nedavnih spaljivanja Kurana koja su utjecala na sigurnosnu situaciju, priopćilo je ministarstvo pravosuđa kasno u četvrtak, nakon slične odluke koju je Švedska donijela ranije ovog tjedna.

Protuislamski aktivisti u Danskoj i Švedskoj spalili su i oštetili nekoliko primjeraka muslimanske svete knjige posljednjih mjeseci, potaknuvši bijes u muslimanskom svijetu i zahtjeve da vlade zabrane takva djela.

- Vlasti su danas zaključile da je u ovom trenutku potrebno povećati fokus na to tko ulazi u Dansku, kako bi se odgovorilo na specifične i trenutne prijetnje, navodi se u priopćenju danskog ministarstva. Pooštrene granične kontrole bit će na snazi od 10. kolovoza, rečeno je.

- Nedavno spaljivanje Kurana, kao što je navela sigurnosna policija, utjecalo je na trenutnu sigurnosnu situaciju, rekao je ministar pravosuđa Peter Hummelgaard u izjavi. 

Odluka o pooštravanju graničnih kontrola s više provjera putnika koji dolaze u Dansku uslijedila je nakon sličnog poteza Švedske. Obje vlade osudile su spaljivanje i rekle da razmatraju nove zakone koji bi to mogli zaustaviti. No domaći kritičari kažu da bi takve odluke potkopale slobodu govora koja je zaštićena njihovim ustavima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!