10:59 / 26.12.2018.

Autor: HRT

Davor Dragičević, Davidov otac: Policija u sprezi s tužiteljstvom

Foto: M.D./Klix.ba

Foto: M.D./Klix.ba

Foto: - / -

Davor Dragičević, koji traži istinu o smrti svoga sina Davida Dragičevića ubijenog u ožujku u Banjoj Luci, ispitan je u okružnom tužiteljstvu i pušten na slobodu.
Davor Dragičević, koji traži istinu o smrti svog sina Davida Dragičevića ubijenog u ožujku u Banjoj Luci, ispitan je u okružnom tužiteljstvu i pušten na slobodu. 

"Pravda za Davida", uzviknuo je Dragičević nakon puštanja iz pritvora, najavivši nastavak okupljanja na središnjem banjolučkom trgu u 18 sati. Jučer je policija ondje intervenirala i zabranila daljnje prosvjede.

Uhićeni Davidovi roditelji - majka puštena, otac zadržan, prosvjed i sutra 
-
Davidov otac: Uzimam pravdu u svoje ruke 
-
Deseci tisuća na prosvjedu "Pravda za Davida" unatoč blokadi Banje Luke 

- Svi s konferencije za novinare 26. ožujka iz vrha MUP-a u sprezi su s određenim ljudima iz tužiteljstva. Oni opstruiraju istragu i skrivaju dokaze, rekao je Davidov otac Davor Dragičević.

Dragičevićev odvjetnik Ifet Feraget izjavio je da nisu postojali nikakvi razlozi za njegovo privođenje, što je jučer izazvalo masovne prosvjede u tom gradu.

- Ne pada mi na pamet svoje dijete prepustiti zločincima i ubojicama. Fizički sam dobar, u glavi još bolji i ne mogu mi ništa, kazao je Dragičević, objašnjavajući kako će prosvjedi trajati sve dok se ne otkrije istina o ubojstvu njegova sina Davida.

Davidova majka: Dovedeno je puno policajaca kao upozorenje da netko priprema krvoproliće na ulicama Banje Luke

Suzana Radanović, Davidova majka, također je pozvala građane na mirno i dostojanstveno okupljanje, ali je upozorila kako ima ubačenih provokatora koji žele izazvati nasilje. Ustvrdila je i da je u Banju Luku dovedeno puno policajaca koji su trenutačno u pripravnosti i teško naoružani, što je opisala kao znak upozorenja da netko priprema krvoproliće na ulicama toga grada.

Lukač: Zabranit ćemo prosvjede skupini "Pravda za Davida" 

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske u BiH Dragan Lukač izjavio je da će skupini "Pravda za Davida" zabraniti nastavak prosvjeda u Banjoj Luci, a novinarima koji su izvještavali s prosvjeda poručio je da "govore gluposti".

MUP RS-a u BiH: Jučerašnja policijska akcija provedena je uz puno poštovanje prava građana

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske u BiH oglasilo se danas priopćenjem u kojemu je ustvrdilo da je jučerašnja policijska akcija u Banjoj Luci provedena "uz puno poštovanje prava građana" te u skladu sa zakonom, dok je gradonačelnik Banje Luke pozvao na mir i suzdržanost.

Nakon brojnih kritika zbog policijske brutalnosti vidljive tijekom rastjerivanja pripadnika skupine "Pravda za Davida" te brojnih uhićenja, uključujući i privođenje oporbenih političara i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske - iz entitetskog su MUP-a zapravo odgovorili samo na upozorenja koja su im stigla iz izaslanstva Europske unije u BiH i Ureda posebnog predstavnika EU-a u BiH (EUSR) Lars-Gunnara Wigemarka.

Dragičević osumnjičen da je počinio kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti

Davor Dragičević uhićen je jučer uz obrazloženje kako se nije odazvao na poziv za saslušanje koji mu je upućen jer se protiv njega vodi istraga pod sumnjom da je počinio kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti. Dragičevića zapravo terete jer je javno prozvao ministra unutarnjih poslova Republike Srpske u BiH Dragana Lukača kao osobu koja je među odgovornima za smrt njegova sina, najavivši da će on za to odgovarati zajedno sa svim drugima koji su u to umiješani, a Lukač je to protumačio kao prijetnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!