06:44 / 07.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Dekanić: Stvara se novi energetski odnos Bliski istok - Azija

-

-

Foto: - / -

Prijeti li zaista još jedan rat na Bliskom istoku, u emisji "U mreži Prvog" govorili su Igor Tabak, Igor Dekanić i Vedran Obućina.
Američki predsjednik Donald Trump objavit će ovaj tjedan hoće li SAD ostati ili izaći iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Sudeći prema dosadašnjim izjavama i aktivnostima, povijesni sporazum koji je smirio napetosti između SAD-a i Irana neće opstati.

Kakve opasnosti donosi takva odluka, kako će utjecati na stabilnost regije i na cijene energenata te prijeti li zaista još jedan rat na Bliskom istoku, neka su od pitanja na koja su u emisiji "U mreži Prvog" odgovarali vojni analitičar Igor Tabak, stručnjak za energetiku Igor Dekanić i pročelnik Studijske grupe za Tursku i Bliski istok u Institutu za europske i globalizacijske studije Vedran Obućina.

"Iranci su jasni - ili će imati potpuni sporazum ili će pokrenuti nuklearni program, što će zakomplicirati situaciju na Bliskom istoku. Međutim, oni će nastaviti suradnju s Europom i posebno s Rusijom i Kinom. Te bi države mogle stopirati uvođenje sankcija Iranu, a druge zemlje poput Francuske neće riskirati milijarde uložene u Iranu", kazao je Vedran Obućina. Dodao je da se Iran želi gospodarski povezati s Irakom, Sirijom i Libanonom. Ne smatra da se ovdje radi o ratovanju šijita i sunita -  radi se o pragmatičnosti iranske vanjske politike, potrebi izrastanja u regionalnu silu, izlaska na Sredozemlje i smanjenja utjecaja Indije. Obućina smatra kako je savez Irana s Kinom i Rusijom privremen - dolazi smjena generacija među iranskim političarima, a interesi Kine, Irana i Rusije se ne podudaraju. "Otvaranje nove bojišnice se ne očekuje - možemo očekivati neku novu terorističku organizaciju koju će financirati Arapski poluotok ili jačanje sukoba u Siriji", zaključio je Obućina.

Igor Dekanić kazao je kako SAD i Europa više ne ovise o nafti s Bliskog istoka. Iran ima oko 10 posto svjetskih zaliha nafte i 15 posto plina te njegov izvoz najviše ide u istočnu Aziju, Japan i Kinu. Oni bi najviše bili pogođeni eventualnim sankcijama Iranu, dodao je. Dekanić smatra da se radi na stvaranju energetske suradnje Irana i Saudijske Arabije prema Kini i Indiji - formira se novi energetski odnos Bliski istok - Azija.

Što se tiče Izraela, on ima jako dobar svemirski program, satelite i jako dobro zna što se događa u regiji, kazao je Igor Tabak. Svojim podacima pokušava okrenuti situaciju u svoju korist. To više što Saudijskoj Arabiji ne odgovara jačanje Irana pa je postala tihi partner Izraelu. "Iran ima jaku vanjsku politiku i igra na vjerske i političke skupine u susjedstvu kako bi postigao vlastite ciljeve. Godine 2001. riješili su se talibana, a Irak im je 2003. poslužio kao kopneni most prema Siriji i Libanonu", kazao je Tabak. Dodao je da Iran i u Europi podržava desne antisemitske pokrete kako bi svoje ciljeve postigao 'u drugom koljenu'.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!