NATO i EU potpisali Deklaraciju o jačanju kolektivne suradnje

10.01.2023.

13:10

Autor: HTV/HRT

Deklaracija o jačanju kolektivne suradnje

Deklaracija o jačanju kolektivne suradnje

Foto: - / Shutterstock

Potaknuti ratom u Ukrajini, NATO i Europska unija potpisali su novu deklaraciju o jačanju kolektivne suradnje. Obvezali su se na podizanje partnerstva na novu razinu, pri čemu europska obrana treba nadopunjavati onu koju pruža Sjevernoatlantski savez. Deklaraciju su potpisali glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.


- Upravo smo potpisali treću zajedničku deklaraciju Europske Unije i NATO-a, kako bismo dodatno ojačali naše partnerstvo. To je sada važnije nego ikad, rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

- Moramo nastaviti jačati našu suradnju, ali i podršku Ukrajini. U svijetu rastućeg strateškog nadmetanja, autoritativni pojedinci predstavljaju izazov za naše interese, vrijednosti i demokratska načela, dodaje.

- U prethodnim godinama Europska Unija i NATO su istovremeno rasli i razvijali se. Naše su organizacije bliske, a povijesti isprepletene. 21 od 27 članica Europske unije je ujedno i članica NATO pakta, bit će i 23 ako računamo Finsku i Švedsku. Dijelimo iste vrijednosti - mir, slobodu i dobrobit naših naroda, naglašava Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!