Delegacija ECOWAS-a sastala se s huntom i svrgnutim predsjednikom Nigera

19.08.2023.

23:32

Autor: P.F./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Francis Kokoroko / Reuters

Delegacija najvažnijeg zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS-a sastala se sa svrgnutim nigerskim predsjednikom Mohamedom Bazoumom i održala razgovore s vođom hunte generalom Abdourahmaneom Tchianijem u glavnom gradu Niameyju, rekao je glasnogovornik nigerskog predsjednika.

Zapadnoafrička skupina diplomatskim naporima nastoji poništiti vojni puč od 26. srpnja. Prihvaćanjem delegacije vođa puča signalizira potencijalnu spremnost na pregovore nakon što je blok u petak zaprijetio korištenjem sile kao posljednjeg pribježišta da se obnovi demokracija, rekavši da je dogovoren "Dan-D" moguće vojne intervencije.

Dok su prethodne misije ECOWAS-a odbijane, s delegacijom se danas sastao na aerodromu u Niameyju premijer kojeg je imenovala hunta te je delegacija trebala razgovarati sa samoproglašenim vlastima, rekao je izvor iz ECOWAS-a, pod pretpostavkom anonimnosti.

Skupina koja je pristigla bila je predvođena bivšim nigerijskim vojnim čelnikom Abdulsalamijem Abubakarom, kao i predsjednikom komisije ECOWAS-a Omarom Tourayem, rekao je izvor.

Glasnogovornik nigerskog predsjednika, Abdulaziz Abdulaziz, objavio je fotografiju delegacije na sastanku s Bazoumom.

- Nakon sastanka, vođa hunte general Abdoulrahmane Tchiani i delegacija ECOWAS-a u Nigeru, posjetili su predsjednika Mohameda Bazouma večeras, napisao je na društvenoj platformi X, nekadašnjem Twitteru.

Nije naveo kakav je bio ishod razgovora.

Zasad nema komentara hunte, koja je zatvorila predsjednika Bazouma otkad je preuzela vlast, unatoč međunarodnim pozivima za njegovim oslobođenjem.

ECOWAS je zauzeo čvršći stav po pitanju puča u Nigeru, sedmom u široj regiji u tri godine, nego što je to učinio po pitanju prethodnih. Kredibilitet bloka je na kušnji jer je rekao da više neće tolerirati takva zbacivanja demokratski izabranih čelnika.

Niger također ima stratešku važnost za regionalne i globalne snage zbog svojih rezervi uranija i nafte te ulogu kao središte strane vojske uključene u borbe protiv pobunjenika povezanih s Al Kaidom i Islamskom državom.

Podvlačeći interese koji su u pitanju, američki State Department rekao je da je poslao veleposlanika u Niger čiji će diplomatski fokus biti zalaganje za diplomatsko rješenje koje će očuvati ustavni poredak.

Obećanje hunte da će se oduprijeti vanjskom pritisku dobilo je podršku mnogih u Nigeru.

Tisuće huntinih pristaša okupilo se na stadionu u Niameyju u subotu, na neslužbenom okupljanju civila spremnih volontirati u nevojnim ulogama ako ECOWAS odluči vojno intervenirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!