Delta-varijanta ne uzrokuje teži oblik COVID-a u djece

11.10.2021.

11:10

Autor: HRT/Hina/D.M.

Delta soj koronavirusa i djeca, ilustracija

Delta soj koronavirusa i djeca, ilustracija

Foto: L Julia/ diy13 / Shutterstock

Varijanta delta ne uzrokuje teži oblik COVID-a u djece u odnosu na prijašnje varijante koronavirusa, pokazala je britanska studija.

Početkom ove godine znanstvenici su već ustanovili da djeca od alfa-varijante ne obolijevaju teže u odnosnu na originalnu, vuhansku varijantu. Novi podaci upućuju na to da delta djecu ne čini bolesnijom od alfe.

Britanski znanstvenici, uglavnom s Kraljevskog koledža u Londonu, uspoređivali su dvije skupine djece zaražene COVID-om. U prvoj su bila 694 zaražena alfom između prosinca prošle i svibnja ove godine, a u drugoj 706 zaraženih deltom od svibnja do srpnja.

Malo više simptoma, ali bez hospitalizacije

Ustanovljeno je da su djeca zaražena deltom imala malo više simptoma, ali u obje skupine vrlo je malo djece moralo biti hospitalizirano. Dulje trajanje COVID-a nije evidentirano ni u jednom slučaju, odnosno pola djece u objema skupinama bilo je bolesno manje od pet dana.

- Naši podaci upućuju na to da su kliničke karakteristike varijante delte u djece slične drugim varijantama, zaključili su britanski znanstvenici, a prenosi Reuters. Njihov zaključak u skladu je sa zaključkom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!