07:08 / 26.08.2020.

Autor: T.D./Hina

Demokrati najavljuju istragu o Pompeovom govoru na konvenciji

Foto: Debbie Hill/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: Debbie Hill/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

Pompeov govor na rasporedu je drugog dana konvencije, a navodno je snimljen za vrijeme državnog posjeta Jeruzalemu i široj regiji Bliskog istoka.
Istaknuti zastupnik demokrata u američkom Kongresu najavio je u utorak istragu o odluci državnog tajnika Mikea Pompea da govor pripremljen za konvenciju republikanaca snimi za vrijeme državnog posjeta Jeruzalemu.

Odluka je sastavni dio uhodane šeme uprezanja vanjske politike u ostvarivanje stranačkih ciljeva, zbog čega je svojedobno pokrenut postupak smjene predsjednika Trumpa, ustvrdio je predsjednik pododbora Zastupničkog doma za vanjsku politiku Joaquin Castro.

Pompeov potez narušava ugled Amerike u svijetu i "američki narod zaslužuje punu istragu", dodao je Castro.

Pompeov govor na rasporedu je drugog dana konvencije, a navodno je snimljen za vrijeme državnog posjeta Jeruzalemu i široj regiji Bliskog istoka.

U pismu zamjeniku državnog tajnika Stephenu Biegunu, Castro je zatražio objašnjenje za Pompeov postupak, tvrdeći da se njime krše propisi State Departmenta.

- Za vrijeme snimanja govora državni tajnik bio je na službenom putu koji nema stranačku osnovu a vjerojatno će biti na službenom putu i kada govor bude prikazan na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke, dodao je Castro u pismu. 

Pompeov nastup na konvenciji "krajnje je neuobičajen i vjerojatno je bez presedana", a "možda je i protuzakonit", zaključuje on u pismu State Departmentu.

Demokrati tvrde da Pompeo time krši Hatchov zakon koji vladinim dužnosnicima zabranjuje stranačke aktivnosti u vrijeme obavljanja službene dužnosti.
Glasnogovornica State Departmenta izjavila je ovog tjedna da će Pompeo govoriti na konvenciji "u svoje osobno ime" a ne kao državni dužnosnik.

Predsjednik Donald Trump nastoji pridobiti podršku pripadnika evangeličke crkve, moćne biračke skupine u SAD-u koja podupire njegovu proizraelsku politiku, napominje dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!