17:30 / 12.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Demokrati ne odustaju od novog pokušaja opoziva Trumpa nakon nemira

Foto: Carlos Barria/REUTERS

Foto: Carlos Barria/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Demokrati planiraju drugi pokušaj opoziva predsjednika Donalda Trumpa zbog napada njegovih pristaša na Kongres 6. siječnja. U utorak će mu dati posljednju šansu da napusti funkciju svojevoljno.
Demokrati će u utorak dati posljednju šansu predsjedniku Donaldu Trumpu da napusti funkciju prije nego što ga po drugi put pokušaju opozvati zbog napada njegovih pristaša na Kongres 6. siječnja.

➡️ Potkraj mandata Trump ide u Teksas pregledati zid na granici
➡️ Dvije kongresnice pozitivne na koronavirus nakon nereda na Capitolu
Twitter suspendirao već 70.000 profila s kojih se dijelio QAnon sadržaj

Zastupnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju demokrati, planira glasati o opozivu već u srijedu ako Trump do tada ne odstupi s dužnosti ili ga potpredsjednik Mike Pence ne odluči ukloniti na temelju američkog ustava.

Donji dom američkog parlamenta u utorak će glasati o rezoluciji kojom će pozvati Pencea da aktivira 25. amandman, dosad nikad iskorišten, koji omogućava većini u vladi da smijeni predsjednika ako on ne može ispunjavati svoju dužnost. Penceovi saveznici tvrde da on nije sklon toj ideji.

Nasilje koje je prošli tjedan izbilo na Capitolu stvorilo je razdor između Trumpa i Pencea, pa nisu danima razgovarali, prenosi agencija Reuters. Dvojac se u ponedjeljak sastao u Bijeloj kući, a izvor iz vlasti tvrdi da su razgovarali o nemirima.

Vodili su dobar razgovor, raspravljali su o tjednu pred nama i o protekle četiri godine rada i postignuća vlade, dodao je dužnosnik.

Ako Trump ne odstupi, a Pence ne aktivira članak do srijede, demokratski čelnici planiraju raspravljati o opozivu u Donjem domu, tjedan dana nakon nemira zbog kojih su se zastupnici satima skrivali u zgradi Kongresa i koji su odnijeli pet života.

Dvije demokratske zastupnice, Pramila Jayapal i Bonnie Watson Coleman, objavile su da su nekoliko dana nakon nemira bile pozitivne na koronavirus jer su satima bile zatvorene s kolegama, uključujući republikance koji nisu nosili maske, kako bi izbjegle gomilu koja je upala u zgradu.

Demokrati su u ponedjeljak optužili Trumpa da je pokrenuo nemire govorom kojim je motivirao tisuće njegovih pristaša da marširaju do Capitola gdje je trajala sjednica na kojoj je potvrđena pobjeda demokrata Joea Bidena na izborima 3. studenoga.

Prijetnja predsjednika Americi je hitna, pa će takvo biti i naše djelovanje, rekla je čelnica demokrata Nancy Pelosi. Trump ima još osam dana mandata, pa su šanse da će ga demokrati u drugom pokušaju uspjeti opozvati male.

Opozivu treba prethoditi proces u Senatu u kojem republikanci i dalje imaju većinu, a koji je na pauzi te će se sastati tek 19. siječnja, dan prije Bidenove inauguracije.

Za opoziv su potrebne ruke dviju trećina zastupnika u Gornjem domu, što znači da bi se najmanje 17 republikanaca trebalo usprotiviti predsjedniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!