07:41 / 07.11.2018.

Autor: D.M./HRT

Demokrati preuzeli Predstavnički dom - Trumpova noćna mora vjerojatno će se ostvariti

-

-

Foto: - / -

Republikanci su zadržali većinu u Senatu, što je odmah potaknulo Donalda Trumpa da na Twitteru oglasi da je postignut golem uspjeh. Poraz u donjem domu Kogresa nije spomenuo.
Izbore u Sjedinjenim Državama obilježilo je sljedeće - demokrati su ponovno većina u Predstavničkom domu, u Senatu i dalje prevlast republikanaca, Kongres je dobio prve dvije zastupnice muslimanke, novi guverner države Colorado prvi je američki guverner koji se javno izjašnjava da je homoseksualac. Izlaznost birača bila je iznad svih očekivanja - čak 70 posto. 

I to je moguće: pokojni vlasnik bordela pobjednik izbora u Nevadi


U Senatu republikanci trenutačno imaju 51 mandat, demokrati 45, a za još četiri mjesta broje se glasovi. Prema postojećim rezultatima, dmokrati su u Predstavničkom domu osvojili 222 mandata, republikanci 199, a još je 14 mandata neizvjesno. Time su dobili priliku blokirati neke legislativne inicijative Donalda Trumpa i podvrgnuti njegovu administraciju temeljitijem nadzoru. "Zahvaljujući vama sutra će biti novi dan za Ameriku", rekla je čelnica demokrata u Predstavničkom domu Nancy Pelosi. "Demokratski Predstavnički dom radit će na rješenjima koja će nas zbližiti. Imamo previše podjela. Odgovorni smo pronaći zajednički jezik ondje gdje možemo. Gdje ne možemo, nećemo odstupiti i čvrsto ćemo braniti naša stajališta", dodala je.

S većinom u Predstavničkom domu demokrati će moći istražiti Trumpove porezne prijave, moguće sukobe interesa i navodne veze s Rusijom u kampanji 2016. Također će moći srezati neke njegove zakonodavne ambicije ili nastojanja, poput onih da izgradi zid na granici s Meksikom. Na izborima za guvernere demokrati su republikancima 'oteli' tri ili četiri guvenerske pozicije, ali su i izgubili njima važne utrke, poput onih na Floridi ili u saveznoj državi Ohio. Nova zvijezda Demokratske stranke Beto O'Rourke nije uspio iznenaditi veterana Teda Cruza na izborima za senatora iz Teksasa, iako mu se za konzervativno teksaško okružje uspio jako približiti.

Rekordan broj žena izabran u američki Predstavnički dom

Žene su osvojile najmanje 93 mjesta u Predstavničkom domu, oborivši dosadašnji rekord od 84 zastupnice. Također su osvojile 10 mjesta u Senatu i 9 u utrkama za guvernere, navodi Los Angeles Times. Među ukupno 112 izabranih, 95 je demokratkinja i 17 republikanki. Amerikanci su dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka koja je izabrana u Predstavnički dom. Ona je nova zvijezda lijevog krila stranke i štićenica Bernieja Sandersa.

Demokratkinja Ayanna Pressley iz Bostona bit će prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu. Demokratkinja iz Kansasa Sharice Davids prva je Indijanka koja će biti izabrana u Kongres. Glasači u Minnesoti i Michiganu izabrali su i prve dvije muslimanke, bivšu izbjeglicu iz Somalije Ilhan Omar i Palestinku Rashidu Tlaib rođenu u Detroitu. Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa. Brat američkog potpredsjednika Mikea Pencea - Greg Pence - ušao je u Predstavnički dom, predstavljajući se kao konzervativac koji se bori protiv pobačaja i za nošenje oružja.

Ilhan Omar prva je obojena žena koja predstavlja Minnesotu u Kongresu, prva žena u Kongresu koja nosi hidžab, prva izbjeglica izabrana u Kongres i jedna od prvih muslimanki koja će sjediti u Kongresu.


Elizabeta Gojan: Ovo su izbori žena pobjednica

Međuizbore u SAD-u u Studiju 4 komentirala je vanjskopolitička novinarka HTV-a Elizabeta Gojan. "Noćna mora Donalda Trumpa će se vjerojatno ostvariti, iako su u Senatu malo podebljali svoju većinu. Preuzimanjem Predstavničkog doma puhat će mu za vratom i sve što mogu, pokušat će mu onemogućiti. Demokrati preuzimaju predsjedanje mnogim odborima i imat će mogućnost 'sub poene' pa će se opet pokrenuti pitanja poreza, malverzacija, odnosa s Rusijom itd.", kazala je. Dodala je da su ovo izbori žena pobjednica.Trump izborne rezultate nazvao golemim uspjehom

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je postignut golem uspjeh na izborima i zahvalio svojim pristašama koji su omogućili republikancima da zadrže većinu u Senatu, bez obzira na to što su demokrati preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom. "Golem uspjeh večeras. Hvala svima", tvitao je predsjednik, koji je iznimno aktivno sudjelovao u kampanji.Sanders i Kaine obranili mandate - Sanders: Trump je patološki lažac

Demokratske uzdanice Bernie Sanders i Tim Kaine s lakoćom su obranili svoje senatske mandate u Vermontu i Virgniji, prema projekcijama CNN-a i NBC-a nakon prvih rezultata. Sandersu, koji se natjecao za demokratsku predsjedničku nominaciju protiv Hillary Clinton, ovo je treći mandat u Senatu, a Kaineu, koji je bio potpredsjednički kandidat Hillary Clinton, drugi.

"Imamo predsjednika koja je patološki lažac i radi nešto što nijedan predsjednik u mom životu nije radio", rekao je Bernie Sanders, senator iz Vermonta, u svojem pobjedničkom govoru, uz povike odobravanja pristaša. "Umjesto da ujedinimo američku naciju, on nas dijeli po boji kože, po podrijetlu, po vjeri, rodu, spolnoj orijentaciji", rekao je. "Naš je posao da tom predsjedniku kažemo da nećemo tolerirati politiku koja je rasistička i homofobna", rekao je Sanders koji je u Senat izabran treći put.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!