07:28 / 06.08.2021.

Autor: HRT/HINA/AFP

Demokrati u pismu pozivaju Bidena da zatvori Guantanamo

Demokrati traže zatvaranje Guantanama

Demokrati traže zatvaranje Guantanama

Foto: Lucas Jackson / REUTERS

Demokratski zastupnici pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena da zatvori vojni zatvor u Guantanamu i oslobodi ili sudi preostalim zatvorenicima osumnjičenim za suradnju s Al Kaidom.

Kako se bliži 20. godišnjica napada 11. rujna, 75 zastupnika Zastupničkog doma pozvali su u otvorenom pismu predsjednika da zatvori sporni zatvor pozivajući se na prevelike troškove njegova održavanja.

- U Guantanamu je bilo osamstotinjak zatvorenika, a sada ih je tek 39, većinom starijih i sve nemoćnijih. Po medijskim informacijama, zatvor stoji više od 500 milijuna dolara na godinu, ili nevjerojatnih 13 milijuna dolara po zatvoreniku, ističu u pismu. 

Činjenica da nakon 20 godina još nije zatvoren, narušava naš ugled u inozemstvu i slabi našu sposobnost da štitimo ljudska prava i vladavinu prava, ističu zastupnici.

Zatvor Guantanamo otvoren je početkom 2002. za pripadnike Al Kaide odgovorne za napade 11. rujna i za njihove pomagače.

- Znamo da za zatvaranje zatvora treba vremena, ali mislimo da je došlo vrijeme da donesete odluku, pišu demokrati Joeu Bidenu.

Zastupnici predlažu da se nekim zatvorenicima sudi na saveznim sudovima, drugi da se vrate u svoju zemlju, a ostali pošalju u treće zemlje koje će obvezati da će s njima dobro postupati te da neće biti prijetnja za Sjedinjene Države.

Barack Obama je došavši na vlast u siječnju 2009. naredio zatvaranje Guantanama s idejom da se zatvorenicima sudi na civilnim sudovima. No Kongres je blokirao tu odluku. Obama je tada mimo javnosti oslobodio stotine zatvorenika čiji je izlazak odobrilo Predsjedničko revizijsko povjerenstvo. S time se stalo u mandatu Donalda Trumpa. Otkad je Joe Biden preuzeo dužnost, petorici zatvorenika je od siječnja odobren izlazak. Dvanaestorica zatvorenika, među kojima Khalid Sheikh Mohammed, optužen za organiziranje napada 11. rujna, čekaju na suđenje na vojnom povjerenstvu koje je u dvadeset godina donijelo tek dvije osuđujuće presude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!