10:31 / 11.04.2018.

Autor: D.M./S.M./M.M./HRT/Hina

Den Haag: Šešelju 10 godina zatvora; Šešelj: Presuda je skandalozna, žalit ću se

Foto: twitter @BIRN_BiH

Foto: twitter @BIRN_BiH

Foto: - / -

Šešelj je od puštanja na slobodu 2014. ignorirao žalbeni postupak poručujući da "ima pametnijeg posla", a predstojeća pravomoćna presuda ga "ne zanima".
Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj osuđen je na 10 godina zatvora, ali mu je sud priznao vrijeme provedeno u haškom pritvoru.

Šešelj je odgovoran za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992., objavio je nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u pravomoćnoj presudi Šešelju.

Šešelj je nepravomoćno oslobođen svih optužbi za ratni zločin prije dvije godine i na tu presudu Haško tužiteljstvo se žalilo. Tužiteljstvo je tražilo poništenje oslobađajuće presude zbog krupnih propusta prvostupanjskog vijeća Haškog suda koje je, prema žalbi tužitelja, unatoč obilju dokaza u presudi donijelo zaključak da nije bilo sustavnog i raširenog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH, da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata kao ni Šešeljeve odgovornosti za progon, ubojstva i druge ratne zločine u Hrvatskoj i BiH i protiv vojvođanskih Hrvata. 

Tužiteljstvo smatra dokazanim da je Šešelj zločinačkom pothvatu, predvođenom srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, značajno pridonio huškačkim govorima i slanjem dobrovoljaca te je tako poticao na zločine. Stoga je tražio da se Šešelja osudi na 28 godina zatvora ili da se naloži ponavljanje suđenja.

Šešelj nije bio nazočan izricanju presude. Od puštanja na slobodu u studenome 2014. godine Šešelj je ignorirao žalbeni postupak poručujući da "ima pametnijeg posla", nije nazočio žalbenoj raspravi, a predstojeća pravomoćna presuda ga "ne zanima". Šešelj je u pritvoru Haškog suda bio od 2003. godine kada je dobrovoljno otišao u Haag, pa do 2014. kada je pušten da se brani sa slobode zbog narušenog zdravlja. Nije nazočio niti izricanju prvostupanjske presude 31. ožujka 2016. a u međuvremenu se beogradskim medijima pohvalio da je potpuno izliječen od raka.

Šešelj: Presuda je skandalozna i neutemeljena, žalit ću se

Vojislav Šešelj za beogradski tabloid Informer rekao je da je presuda skandalozna i najavio je žalbu, niječući optužbe da je bilo sistematskog i rasprostranjenog napada na Hrvate u Hrtkovcima.

Istodobno priznao je da se zalagao za protjerivanje Hrvata, objasnivši to potrebom za reciprocitetom u mjeri u kojoj su Srbi protjerivani iz Hrvatske.

Po Šešeljevoj ocjeni, Žalbeno vijeće u Den Haagu odlučilo je da donekle pokrije vrijeme koje je on proveo u zatvoru u Sheveningenu nakon dragovoljne predaje ICTY-ju. To im je bio jedini cilj. Presuda apsolutno ni na jednom pravnom principu nije utemeljena. Ona je sramotna, kao što je sramotan i Tribunal u cijelosti. Uostalom, oni meni nisu mogli izreći osuđujuću presudu, samo su mogli ukinuti prvostupanjsku i vratiti je na ponovni postupak, ocijenio je Šešelj. Žalit ću se na ovu presudu i neću odustati od žalbe, ni za što, poručio je Šešelj.

Za ruski portal Sputnjik Šešelj je rekao da je ponosan na zločine za koje mu je suđeno i da bi ih u budućnosti bio spreman ponoviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!