14:23 / 14.03.2022.

Autor: HRT

Avdagić: Ukrajinci trebaju inzistirati na onome što traže od početka

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić

Foto: HTV / IMS

Devetnaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu – danas u 11 sati počeo je novi krug pregovora u videoformatu. Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić kaže kako se pregovaračke pozicije i dalje nisu znatnije promijenile.

 - Mislim da Ukrajinci trebaju inzistirati na stvarima koje traže od početka – prije svega da se prekine ratno djelovanje, te da se omogući prijenos humanitarne pomoći i opća evakuacija civila iz mjesta koja su u groznom stanju. Što se tiče ruske strane, čini mi se da se ovih dana vidjelo relativnih pomaka po onome što oni traže. Prvotne pozicije su praktički bile kapitulacija zemlje. Ima nekih naznaka da se to mijenja, ali ne bih bio previše optimističan. Moramo se nadati da barem dođe do pomaka u ovom humanitarnom dijelu, što je doista nužno i treba se raditi na tom pitanju radi spašavanja života civila – neki nemaju ni mogućnost dolaska do pitke vode, kaže Avdagić.

Ističe kako je ovaj rat ljudska tragedija, u kojem ginu i civili, ali i mladi vojnici koji su prvi put uzeli oružje u ruke.

- Moramo tu tragediju približiti ljudima, nisu to samo brojke. Da ne govorimo o maloj djeci kojima je prekinut život i djetinjstvo, sve zbog jedne sulude priče o interesima i zaštiti zemlje koja, kao što vidimo, nije ugrožena od Ukrajine, ali je Ukrajina itekako ugrožena od Rusije. Što se tiče samih pregovora, bojim se da je na nekoj diplomatsko-tehničkoj razini teško očekivati da dođe do ozbiljnijih pomaka, a to bi značilo da se u potpunosti zaustavi ratno djelovanje, dodaje.

Kaže i kako je nužno uključiti Kinu u diplomatski dijalog.

- Postoje jaki temelji za to – između ostalog Budimpeštanski memorandum koji je, osim što je Rusija zagarantirala suverenitet Ukrajini i što su to kao potpisnici potvrdili Velika Britanija i SAD, tu bile i Francuska i Kina koje su priložile svoje diplomatske izjave Budimpeštanskom memorandumu. Prema tim dokumentima Francuska je najslabije potvrdila taj memorandum, a ovih dana je upravo francuski predsjednik najsnažnije involviran. Kina je tu dala izjavu koja se može primijeniti u ovim pregovorima, i mislim da se mora otvoriti taj kanal – pogotovo jer čujemo naznake da Rusija traži pomoć od kineske strane. To znači da Kina ima određenu polugu s kojom mogu pristupiti Kremlju kad se govori o potencijalnim pregovorima, kaže Avdagić.

Smatra kako nagađanja da je Rusija zatražila vojnu pomoć od Kine treba uzeti s rezervom, ali da temelja za sumnje svakako ima.

- Posve je jasno da u stanju financijske izolacije u kojoj se Rusija nalazi, nema previše manevarskog prostora u globalnom djelovanju bez potpore Kine. Mislim da oštrica diplomatskog uvjeravanja treba krenuti prema Pekingu – moraju shvatiti da imaju odgovornost. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog svog čvrstog zagovaranja da je suverenitet izuzetno važan u svijetu. A upravo to se krši u Ukrajini, komentira Avdagić.

Nitko nije očekivao da će invazija trajati toliko dugo, a kraj se ne nazire. Avdagić smatra da kod Rusije postoji naznaka zbunjenosti i "pucanja", čak i u sigurnosnom sektoru.

- To govori da ovo nije planirano i da nije neka usporena operacija koja ima fazu čuvanja njihovih ljudskih života, već nije išla u smjeru u kojem su očekivali. Što se tiče Ukrajinaca, jasno je da je otpor velik. To se vidi ne samo po borbama i obrani, nego i po prosvjedima stanovništva u rusofonim regijama. Njihov duh je očito iznimno jak, i očito se žele boriti s nadom da će ili Moskva sama stati ili da će se Zapad u nekom momentu na neki način uključiti u sukob - dodaje.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!