11:26 / 17.02.2020.

Autor: M.Š./Hina

Dennis iznenadio Britance - poplave i izvanredna stanja

Foto: REUTERS/Phil Noble

Foto: REUTERS/Phil Noble

Foto: - / REUTERS

Više od 300 upozorenja zbog poplava na snazi je diljem Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući pet koja znače opasnost po život u Engleskoj.
Velika Britanija suočava se s posljedicama još jedne oluje koja je prohujala otočjem. Tijekom vikenda izdano je više od 300 upozorenja zbog poplava, a u južnom Walesu i dijelovima Engleske proglašeno je izvanredno stanje. Brojne ceste i pruge i dalje su pod vodom. Oluja Dennis, za koju se znalo da dolazi, ipak je sve iznenadila.

Evakuacija je bilo jedino što je preostalo stanovnicima Hereforda, grada u središnjoj Engleskoj, kada je rijeka Wye, uz koju žive, u rano poslijepodne dosegla rekordnu visinu od 6 metara i 16 centimetara, poplavivši ulice i farme u svom slivu.

Oluja Dennis brzinom vjetra od 145 kilometara na sat i jakim kišama, u posljednjih 48 sati pala je jednomjesečna količina kiše, natjerala je vlasti da nakon vikenda koji je donio prometni kaos, objave više od 300 upozorenja zbog poplava, uključujući šest crvenih alarma, koji znače opasnost po život - za Englesku, Škotsku i Wales - te proglase smrt za jednu nestalu osobu.

Novi ministar okoliša George Eustice opovrgava da su vladu premijera Borisa Johnsona iznenadile poplave, koje su pogodile zemlju samo tjedan nakon još jedne snažne oluja Ciara. Tisuće vreća postavljeno je uz obale najduže britanske rijeke Severn, područje čijeg je kanaliziranog sliva od 354 kilometra i najugroženije.

Vlada je od 2015. uložila 2 i pol milijarde funti za zaštitu od poplava. Vlada je aktivirala schemu za izvanredno financiranje za područja pogođena poplavama. Po Bellwinovoj schemi, lokalne vlasti mogu zatražiti od vlade pokrivanje neosiguranih troškova iznad određenog praga, koji nije specificiran.

Dennis je preko kanala zahvatio i kontinent, Francusku, prije svega sjeverozapadnu Bretanju, gdje je za regije Finistère i Morbihan privremeno proglašena narančasta uzbuna zbog kiša i poplava. 30 tisuća domova u Bretanji ostalo je bez struje, a povremeni prekidi električnom energijom pogodili su i dijelove sjeverne i središnje Francuske. Oluja je nakratko, zbog srušenih stabala na pruzi i nestanka električne energije, zaustavila i prometovanje brzih vlakova.
-

-

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!