DeSantis na Floridi porotama olakšao izricanje smrtne kazne

20.04.2023.

20:33

Autor: I.Z./HRT/Hina

DeSantis na Floridi porotama olakšao izricanje smrtne kazne

DeSantis na Floridi porotama olakšao izricanje smrtne kazne

Foto: - / Shutterstock

Guverner Floride Ron DeSantis danas je potpisao propis koji poroti omogućuje da odredi smrtnu kaznu i kada nije jednoglasna.

Republikanski guverner, jedan od najvećih konkurenata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za nominaciju stranke na predsjedničkim izborima iduće godine, dao je konačno odobrenje za mjeru koja porotama daje pravo da odrede smrtnu kaznu u slučaju kad se tome protivi četiri ili manje porotnika. U američkim porotama sjedi 12 porotnika.

Prijedlog je dobio snažnu podršku u većinski republikanskom parlamentu te savezne države. Podrška za tu promjenu narasla je u listopadu prošle godine kad porota nije uspjela doći do jednoglasne odluke o smrtnoj kazni za Nikolasa Cruza, osuđenog za ubojstvo 17 ljudi u srednjoj školi u Parklandu. Taj slučaj iz 2018. ostaje jedna od najsmrtonosnijih pucnjava u školi u povijesti SAD-a.

Protiv smrtne kazne tada je glasalo troje porotnika, pa je Cruz kažnjen s doživotnim zatvorom bez prava na uvjetnu slobodu.

DeSantis je danas, okružen roditeljima žrtava, potpisao mjeru za koju je rekao da će osigurati odgovarajuću pravdu u budućim slučajevima.

- Jednom kada porota jednoglasno u slučaju smrtne kazne proglasi okrivljenika krivim, jedan porotnik ne bi smio moći staviti veto na to, rekao je republikanac.

Ta se odluka odnosi se samo na procese u kojima se razmatra smrtna kazna i ne mijenja pravilo jednoglasnosti prilikom odlučivanja je li optuženi kriv ili nije.

Florida se time pridružila Alabami, jedinoj drugoj saveznoj državi koja ne zahtijeva jednoglasnost u izricanju smrtne kazne. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!