Deseci kineskih gradova u pripravnosti zbog toplinskog vala

12.07.2022.

09:55

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Aly Song / REUTERS

Deseci kineskih gradova peku se u utorak na visokim temperaturama a toplinski valovi tope krovove zgrada i ceste, dok je sparno vrijeme natjeralo ljude u podzemna skloništa.

Do 11 sati u utorak 68 gradova - uključujući Šangaj i obližnji Nanjing - izdalo je crveno upozorenje, najviše u trostupanjskom sustavu upozorenja na toplinske valove, predviđajući temperature veće od 40 stupnjeva Celzijevih tijekom sljedeća 24 sata.

Šangaj, koji se još uvijek bori sa sporadičnim žarištima covida-19, upozorio je svojih 25 milijuna stanovnika da se pripreme za vruće vrijeme ovog tjedna. Od početka vođenja evidencije 1873. godine Šangaj je imao samo 15 dana s temperaturama iznad 40 stupnjeva Celzijusa.

Široko dijeljena fotografija na društvenim mrežama prikazuje na stanici za testiranje na koronavirus tehničara u zaštitnom odijelu kako grli metar visok blok leda pored ceste.

U prostranom parku za divlje životinje u Šangaju osoblje prenosi osam tona leda dnevno samo da rashladi životinje.

Kina se ove godine suočava s ljetom punim kontrasta, s toplinskim valovima i obilnim oborinama koji se izmjenjuju pustošeći zemlju. Vlasti su, pozivajući se na klimatske promjene, upozorile na moguće vremenske nepogode od sredine srpnja, tradicionalno najtoplijeg i najkišovitijeg doba godine.

U gradu u južnoj pokrajini Jiangxi, dio ceste se zbog vrućine naborao i podigao najmanje 15 centimetara, pokazala je državna televizija.

Nanjing, jedan od tri kineska paklena grada ozloglašena po vrućim ljetima, od nedjelje je za stanovnike otvorio podzemna skloništa od zračnih napada. Ratni bunkeri opremljeni si WiFi-jem, knjigama, vodom, pa čak i mikrovalnim pećnicama. Grad je u utorak izdao crveni alarm.

U Chongqingu, drugom paklenom gradu", krov jednog od nmuzeja doslovce se otopio, a tradicionalni kineski crijepovi pucali su padajući dok je toplina otapala katran koji ih je držao na krovištu. Grad je u ponedjeljak objavio crveni alarm.

Chongqing je rasporedio kamione za prskanje vode kako bi rashladio ceste. Predviđa se da će ovog tjedna visoke temperature, vlaga i ultraljubičasto zračenje pogoditi i središnji grad Wuhan, treći pakleni grad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!