08:19 / 23.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Deseci kitova nasukali se na novozelandskom Južnom otoku

Nasukali se deseci kitova

Nasukali se deseci kitova

Foto: Project Jonah New Zealand / REUTERS

Desetak kitova uginulo je, a brojni drugi ostali su nasukani na pješčanom sprudu ispred novozelandskog Južnog otoka, unatoč naporima da ih se vrati u more, objavile su vlasti u utorak.

Nakon što su se u ponedjeljak masovno nasukali, kitovi su se prilikom dolaska plime tijekom noći odsukali, no opet su pronađeni na drugoj plaži u utorak ujutro. 28 kitova je živo, dok se zasad zna da je njih 15 uginulo. 

 

Neki od nasukanih kitova počeli su plivati dalje, dok se drugi zadržavaju neposredno uz obalu, kazao je glasnogovornik novozelandskog ureda za zaštitu prirode.

 

- U ovom trenutku nije jasno mogu li se kitovi koji su pred sprudom ponovno pokrenuti zajedno s dolaskom plime ili otplivati. Znat ćemo to za koji sat, kazao je.

 

Spasioci koji nastoje pomoći ušli su u vodu želeći ohrabriti kitove da otplivaju. Oko 50 ljudi, uključujući volontere organizacije za zaštitu okoliša specijalizirane za spašavanje morskih sisavaca, istraživače, vladine dužnosnike i građane, pokušavaju na licu mjesta pomoći kitovima da se pokrenu.

 

Prošle je godine gotovo 100 kitova i dupina uginulo prilikom masovnog nasukavanja na Otočju Chatham, oko 800 km udaljenom od novozelandske istočne obale.

 

Masovna nasukavanja česta su na Novom Zelandu u novijoj povijesti, a razlog zbog kojeg do toga dolazi zbunjuje već godinama morske biologe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!