Deseci prosvjednica u Afganistanu protiv zabrane obrazovanja za žene

25.12.2022.

09:52

Autor: P.F./Hina/HRT

Prosvjedi protiv zabrane obrazovanja žena

Prosvjedi protiv zabrane obrazovanja žena

Foto: Stringer / Reuters

 Deseci djevojaka i žena, uglavnom studentica, izašli su na ulice grada Herata na zapadu Afganistana kako bi prosvjedovali protiv zabrane obrazovanja za žene, koju je uvela talibanska vlast.

Prosvjednice, podijeljene u manje skupine, vikale su "obrazovanje je naše pravo" i okupile su se ispred ureda pokrajinskog guvernera, rekla je jedna od sudionica prosvjeda za njemačku agenciju dpa.

Talibanske su ih snage pokušale raspršiti vodenim topovima, štapovima i palicama, rekla je druga prosvjednica.

Snimke događaja prikazuju vatrogasno vozilo kako polijeva prosvjednice vodom, koja je naizgled pomiješana s nekim kemikalijama.

Odluka talibana da zabrani djevojkama i ženama pohađanje škola i sveučilišta je izazvala snažne međunarodne kritike.

Talibanski ministar višeg obrazovanja je rekao da je zabrana sveučilišnog obrazovanja za žene uvedena zbog činjenice da se studentice nisu pridržavale strogih pravila o odijevanju, da su dolazile na predavanja bez pratnje muških rođaka i da su se miješale sa studentima.

Žene i djevojke su uglavnom isključene iz javnog života otkako su talibani preuzeli vlast u kolovozu prošle godine.

Ministarstvo gospodarstva je u subotu naložilo svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim zaposlenicama da dolaze na posao, što je drugi primjer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji. Zaposlenice do daljnjega ne smiju raditi jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila vezanih uz nošenje hidžaba, marame koja pokriva kosu i vrat, koju bi žene trebale nositi u javnosti.


Američki državni tajnik Anthony Blinken je u subotu rekao da je duboko zabrinut da će talibanska zabrana ženama da obavljaju humanitarni rad u Afganistanu ugroziti ključnu pomoć koja milijunima spašava život.

- Žene su ključne za humanitarna djelovanja diljem svijeta. Ova će odluka biti razorna za afganistanski narod, napisao je Blinken na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!