18:47 / 05.10.2018.

Autor: P.F./Hina/HRT

Deseci tisuća na prosvjedu "Pravda za Davida" unatoč blokadi Banje Luke

Foto: Davor Kustor/HRT

Foto: Davor Kustor/HRT

Foto: - / HRT

Prosvjedni pokret "Pravda za Davida" dobio je obilježja masovne pobune protiv režima Dodika. No njegov je glavni cilj otkrivanje okolnosti pod kojima je 24. ožujka pronađen mrtav 21-godišnji David Dragičević.
Deseci tisuća ljudi okupili su se u Banjoj Luci na još jednom, najmasovnijem do sada, prosvjednom skupu tražeći istinu o smrti mladića Davida Dragičevića koji je pod sumnjivim okolnostima pronađen mrtav u tom gradu prije više od šest mjeseci.

Okupljanje koje je organizirala skupina "Pravda za Davida" i koju predvodi Davor Dragičević, otac mladića za kojega pretpostavlja da je ubijen, a upriličeno je neposredno uoči izbora koji će u BiH biti održani 7. listopada pretvorilo se u svojevrsni prosvjed protiv vlasti oličene u aktualnom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Entitetski javni servis RTRS koji je pod potpunom Dodikovom kontrolom skup je opisao kao "antivladin prosvjed".

Organizatori su procijenili kako je na skup došlo najmanje trideset tisuća ljudi iako je policija RS zapriječila prolazak velikom broju autobusa sa stotinama sudionika. Prosvjedi u Banjoj Luci srušili su i entitetsku granicu jer su tamo došli i sudionici iz Federacije BiH.

Skup je trebao početi u 18 sati no kasnio je a Davor Dragičević je kazao kako će čekati sve dok ne bude osiguran prolazak svima koji su na njega krenuli a ne bude li tako najavio je kako će blokirati cijelu Banju Luku, RS i BiH.

Ovo je naša zemlja i odavde ne idemo, a zločince i ubojice ćemo kazniti", kazao je Dragičević najavivši kako će vrh vladajuće stranke, Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata ubrzo "strpati tamo gdje treba".

Kazao je kako su njegovo dijete silovali i masakrirali upravo pripadnici MUP-a RS prozvavši kao odgovorne načelnika uprave za organizirani kriminal Darka Ilića, ravnatelja uprave policije Darka Čuluma i ministra unutarnjih poslova Dragana Lukača ali i Dodika te entitetsku premijerku Željku Cvijanović.
Policajcima je poručio kako neće dobro proći usude li se krenuti na prosvjednike. Ja dobro znam kako se radi s ubojicama, kazao je Dragičević

"Tko štiti ubojice?", pisalo je na jednom od istaknutih plakata uz fotografije Dodika, Cvijanović i entitetskog ministra policije Lukača dok su tisuće sudionika uzdignutih šaka naprije nijemo tražili odgovore na to pitanje a kasnije uzvikivali "Tko je ubio Davida".

Vodeće političke stranke u RS-u ranije su najavile kako će upravo u petak organizirati završne predizborne skupove u Banjoj Luci no većina ih je to otkazala ali ne i vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu Dodik i ta je stranka svoj politički miting ipak održala na drugom kraju Banje Luke.

Skupina "Pravda za Davida", sada već jasno profilirani pokret protiv Dodikove vladavine, već 194 dana organizira prosvjede.

Neposredno nakon što je David Dragičević pronađen mrtav 24. ožujka na ušću rječice Crkvine u Vrbas policija je objavila kako se on utopio no nakon početnog pritiska članova obitelji otvorena je nova istraga a banjolučko tužiteljstvo slučaj je tek nakon toga okvalificiralo kao ubojstvo.

Nakon toga zbog prikrivanja i uništavanja dokaza optužene su tri osobe uključujući dva policijska istražitelja te sudski vještak-patolog Željko Karan, nakon što je utvrđeno kako je on izdao nevjerodostojan nalaz o uzrocima smrti.

Izvršitelji ubojstva i nalogodavci još nisu otkriveni a Davidov otac inzistira na tvrdnji kako je njegovo ubojstvo naručeno a policija i vlast pokušavaju prikriti tragove tog zločina i zaštititi počinitelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!