09:51 / 16.08.2020.

Autor: Dragan Nikolić/T.V./HRT/Hina

Deseci tisuća ponovno na ulicama Minska

Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Foto: - / REUTERS

Rusija je u nedjelju ponudila vojnu pomoć Bjelorusiji čiji je čelnik Aleksander Lukašenko odbacio zahtjeve Zapada za ponavljanjem predsjedničkih izbora i optužio NATO da gomila snage na zapadnoj granici zemlje.
Masa nezadovoljnih i potlačenih na Trgu pobjede u Minsku pozivala je na Lukašenkov odlazak i oslobađanje političkih zatvorenika.

- Želimo promjene, ne samo političke. Želimo da se u našoj zemlji cijeni ljudski život. To je glavni zahtjev. Trenutačna vlast to ni na koji način ne čini, samo situaciju čini još gorom, rekla je jedna od prosvjednica.

Mnogi predviđaju da će se konačan pad nekadašnjeg upravitelja sovhoza dogoditi kada mu leđa okrenu bjeloruska elita i sigurnosne službe. Na stranu prosvjednika stao je i trenutačno najiskusniji aktivni bjeloruski diplomat, šokiran torturom režima nad građanima.

- Ovdje u Slovačkoj mislim na Bjelorusiju i moj bjeloruski narod, koji je u skladu s Ustavom jedini izvor vlasti u našoj zemlji. Solidariziram se s onima koji su izašli na ulice bjeloruskih gradova, kako bi se u mirnim mimohodima čuo njihov glas, rekao je Igor Leščenja, bjeloruski veleposlanik u Slovačkoj.

Tisuće prosvjednika okupile su se ispred bjeloruske državne televizijske kuće pozivajući medije na objektivno izvještavanje o demonstracijama protiv sporne pobjede predsjednika Aleksandra Lukašenka i policijskog nasilja.

Zbog, kako su naveli, iskrivljene slike stvarnosti koju državna televizija prenosi, nekoliko je istaknutih voditelja i novinara podnijelo ostavku.

- Nažalost, moram napustiti posao koji jako volim i s kojim se poistovjećujem cijeli život. Ali nemoguće je podržati sustav koji podupire nasilje nad vlastitim narodom, rekao je Aleksej, novinar bjeloruske televizije.


Protuprosvjed Lukašenkovih pristaša

Režim odgovara protuokupljanjem. Na Trgu neovisnosti u bjeloruskoj prijestolnici nekoliko tisuća Lukašenkovih pristaša. Stigli su autobusima iz drugih dijelova zemlje.

- Ovdje sam jer je Bjelorusija proteklih 26 godina bila stabilna. Nismo živjeli loše, podignuli smo zemlju ni iz čega, sve smo obnovili. Tvornice rade, sve radi. Samo je potrebno zaraditi plaću, a ne izrađivati Molotovljeve koktele, rekla ke Svjetlana Gordijenko, učiteljica francuskog jezika.

Lukašenko je u svom obraćanju pozvao na obranu neovisnosti zemlje. Naglasio je da će Bjelorusija propasti kao država ako pristane na ponavljanje predsjedničkih izbora, ponovio da NATO gomila snage na zapadnim bjeloruskim granicama. Prosvjednike je nazvao štakorima koji će opet ispuzati iz rupe ako ih se ovog puta ne dokrajči. Čak je i kleknuo pred okupljenima.

- Želite li slobodu? Recite mi koju vrstu slobode želite! Želite li promjene? Kakve promjene? Što ćete promijeniti? Želite li reforme? Recite kakve i počet ćemo s njima već sutra!, rekao je Lukašenko.

Rusija nudi vojnu pomoć Lukašenku dok napetosti u Bjelorusiji rastu

Rusija je u nedjelju ponudila vojnu pomoć Bjelorusiji čiji je čelnik Aleksander Lukašenko odbacio zahtjeve Zapada za ponavljanjem predsjedničkih izbora i optužio NATO da gomila snage na zapadnoj granici zemlje.

Vladimir Putin, tvrdi Lukašenko, spreman je pružiti mu vojnu pomoć u slučaju opasnosti izvana.

Ruski neovisni mediji, pak, događaje u Bjelorusiji već uspoređuju s uvertirom u rusku aneksiju Krima i ulazak ruskih snaga na rusofoni istok Ukrajine prije šest godina.

Ali Bjelorusija ne bira između Zapada i Istoka kao Ukrajina tada, pa bi intervencija Kremlja mogla nepotrebno stvoriti antirusko raspoloženje među Bjelorusima. Jer bjeloruska oporba zapravo nije jednoznačno proeuropska i antiruska, ona je jednostavno protiv autokrata Lukašenka..

Bjelorusiju već tjedan dana potresaju ulični prosvjedi nakon što su demonstranti optužili Lukašenka da je ukrao izbore održane prišle nedjelje, što on odbacuje.

Europska unija razmatra uvođenje sankcija kao odgovor na nasilni obračun s demonstrantima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!