Deseci tisuća židovskih hodočasnika u Ukrajini unatoč ratu

25.09.2022.

21:34

Autor: Hina/HRT

Hasidski židovi su se okupili u Umanu na godišnjem hodočašću

Hasidski židovi su se okupili u Umanu na godišnjem hodočašću

Foto: Vladyslav Musiienko / REUTERS

Deseci tisuća hasidskih židova okupili su se u ukrajinskom gradu Umanu na godišnjem hodočašću, unatoč pozivima da odustanu od dolaska zbog sukoba u toj zemlji, priopćile su vlasti u nedjelju.

Svake godine hasidski hodočasnici iz cijeloga svijeta dolaze u Uman u prigodi židovske Nove godine, Rosh Hashane, na grob rabina Nachmana iz Breslova (1772.-1810.), jedne od glavnih figura hasidizma, ortodoksne struje judaizma.

Premda je Uman, u središtu Ukrajine, razmjerno daleko od bojišnice gdje se bore ukrajinska i ruska vojska, ukrajinske i izraelske vlasti su pozvale hodočasnike da ne dolaze na svečanosti koje se ove godine trebaju održavati od nedjelje do utorka.

No velik broj hasidskih židova u tradicionalnoj crnoj odjeći mogao se vidjeti na ulicama Umana.

- Ovo je najvažniji dan u godini kada se povezujemo s Bogom. Ovo je pravo mjesto da to učinimo, rekao je jedan od njih, Aaron Allen (48).

- Oglasile su se sirene, ali mi smo u Izraelu navikli na njih i znamo što trebamo učiniti. Zapravo se osjećamo sigurni, rekao Allen, liječnik iz Yad Binyamina.

Ukrajinska židovska zajednica, vjerska nevladina organizacija, navodi da je u Uman već stiglo više od 23.000 hasidskih židova. Uman je već nekoliko puta pretrpio ruske napade od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!