17:26 / 22.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Deset potpisnica žale zbog američke najave o povlačenju iz "Otvorenog neba"

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

Već neko vrijeme Rusija i Sjedinjene Države se međusobno optužuju za kršenje sporazuma.
Deset zemalja članica potpisnica sporazuma "Otvoreno nebo" izrazilo je u petak žaljenje zbog najave američkog povlačenja iz toga sporazuma, o čemu u petak u Bruxellesu raspravljaju veleposlanici članica NATO-a.

- Žalimo zbog najave američke vlade da se namjerava povući iz sporazuma Otvoreno nebo, iako dijelimo zabrinutost u pogledu ruske provedbe odredbi toga sporazuma, stoji u pismu koje su potpisali ministri vanjskih poslova deset zemalja članica NATO-a.

- Grlić Radman: Sporazum "Otvoreno nebo" važan za multilateralizam i sigurnost
  
Pismo su potpisali Belgija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Španjolska i Švedska.

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992. a stupio je na snagu 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava zemljama potpisnicama da izvode opservacijske letove iznad teritorija zemalja potpisnica.

Sporazum pridonosi transparentnosti što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u suradnji na sigurnosnim pitanjima. Od njegova stupanja na snagu zabilježeno je preko 1500 opservacijskih letova.

Već neko vrijeme Rusija i Sjedinjene Države se međusobno optužuju za kršenje sporazuma. Američki predsjednik Donald Trump još je potkraj prošle godine dao naznačiti da namjerava izići iz sporazuma.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija opetovano krši odredbe sporazuma i da će se Sjedinjene Države i formalno povući iz njega za šest mjeseci.

Nakon toga glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je za petak popodne hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici zemalja članica.

Deset zemalja potpisnica u svom je pismu najavilo da će nastaviti provoditi sporazum

- Nastavit ćemo provoditi sporazum Otvoreno nebo, koji ima jasnu dodanu vrijednost za arhitekturu konvencionalne kontrole naoružanja i sigurnosnu suradnju. Potvrđujem da taj sporazum ostaje funkcionalan i koristan, kaže se u pismu i dodaje da će te zemlje nastaviti angažirati Rusiju u provedbi sporazuma "kao što je ranije odlučeno među saveznicima i ostalim europskim partnerima kako bi se riješila otvorena pitanja poput neopravdanih restrikcija za letove iznad Kalinjingrada".

- Nastavit ćemo tražiti od Rusije da ukine te restrikcije i nastavi dijalog sa svim stranama, kaže se u pismu.

Na samitu NATO-a 2018. izražena je zabrinutost zbog ruske selektivne primjene sporazuma, ali saveznici pokušavaju odgovoriti Sjedinjene Države od napuštanja sporazuma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!