Deseti dan ruske invazije na Ukrajinu - pregled

19:46 / 05.03.2022.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Carlos Barria/Carlos Barria/Vyacheslav Madiyevskyy/Vyacheslav Madiyevskyy/Vitaliy Gnidyi / REUTERS

Deseti dan ruske invazije na Ukrajinu alarmantno je u Mariupolju. Unatoč dogovorenom petosatnom prekidu vatre, zaustavljena je evakuacija civila te nastavljeno granatiranje. Ukrajinci tvrde da Rusi ne poštuju dogovor o primirju, a Rusi da su civile u napuštanju grada spriječili ukrajinski nacionalisti. Opet se oglasio ruski predsjednik Vladimir Putin te poručio da je uništavanje ukrajinske vojne infrastrukture gotovo dovršeno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opet na malim ekranima. Ruskim stjuardesama objašnjava sve što se događa u Ukrajini.

- Sve ide prema planu, ruska vojska ispunjava ciljeve u sklopu posebne vojne operacije u Ukrajini. Posao uništavanja ukrajinske vojne infrastrukture je pri kraju, rekao je.

Putin je rekao da nema planova za proglašenje ratnog stanja u Rusiji jer se to radi samo u slučaju vanjske agresije. Iz Ukrajine odmah reagiraju na njegove riječi.

- Ruska vojska nije ostvarila ni jedan zadani cilj, jedino što je ostvarila tragična je smrt deset tisuća mladih ruskih vojnika. Sve su to mladići, gotovo djeca, koji nisu ni znali zašto ratuju, rekao je Volodomir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

No stanovnici Mariupolja znaju zašto ratuju, bore se za svoj život. Ruska opsada i dalje traje, dogovoreno petosatno primirje od prve sekunde bilo je osuđeno na propast. Ruska vojska prestala je s napadima, no granate i dalje odjekuju gradom. Objašnjenje je ubrzo slijedilo.

- Postoje informacije da su neki od lokalnih vođa iz Donecke republike odlučili stanovnicima Mariupolja odbiti slobodan prolazak kroz humanitarne koridore, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Želja separatista za zauzimanjem grada i postizanjem neke veće pobjede očito je bila veća od slušanja zapovijedi koje stižu iz Moskve. A stanovnici grada koji su se skrivali u podrumima, dobili su nove upute.

- Kada smo shvatili da Rusi ne mogu kontrolirati pobunjene separatiste, pozvali smo sve te jadne ljude da se vrate u skloništa. Čekamo novi prekid vatre, rekao je Sergej Orlov, zamjenik gradonačelnika Mariupolja.

Kojeg nema jer upravo je južno ukrajinsko bojište itekako aktivno. Zbog konfiguracije tla, ruska oklopna vozila imaju veću pokretljivost i vatrenu moć. Osim što napadaju Mariupolj, ruska oklopna kliješta kreću se i prema Odesi.

- Danas nije bilo velikih borbi, ali morem stalno patroliraju ruski brodovi, a sa sjevera stižu vijesti o gomilanju ruske vojne tehnike, rekao je gradonačelnik Odese Genadij Leonidovič.

Iz Kijeva danas nema vijesti o velikim napadima. Ovo su današnje snimke rubnog naselja Irpina. Čuju se granate jer oko grada Rusi i dalje gomilaju tenkove i vojnu opremu, no sve više na vidjelo dolazi pojam rasputice, odnosno topljenja snijega i leda, pa se teren pretvara u močvaru. Što otežava korištenje tenkova i drugih vozila.

U očekivanju trećeg kruga pregovora, ukrajinski mediji javljaju da je ubijen Denis Kirejev, jedan od ukrajinskih pregovarača. Stradao je tijekom pokušaja uhićenja jer su ukrajinske snage sigurnosti doznale da je odavao tajne informacije Rusiji. Iz Moskve nema reakcija.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!