Desetljeće pontifikata pape Franje uz misu i podcast

13.03.2023.

Zadnja izmjena 20:13

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/R.S.

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Tony Gentile / Reuters

Papa Franjo danas obilježava 10 godina na čelu Rimokatoličke Crkve služeći misu s kardinalima u kapeli vatikanskog hotela Sveta Marta u kojem živi od svog izbora.


Koja mu je najveća želja za desetu obljetnicu, pitanje je bilo upućeno papi Franji, na što je spremno odgovorio da želi samo malo mira, nakon svih ovih godina proživljenih u napetostima, u svim tim danima u kojima su se izmjenjivali susreti, putovanja i mnogo ljudi oko njega. Najljepši događaj mu je audijencija za bake i djedove iz cijeloga svijeta održana prije 9 godina, najtužniji mu je podsjetnik na sve svakodnevne žrtve ratova, a glavni cilj mu je zaustaviti ih, pogotovo ovaj u Ukrajini.

- Drugoga dana rata otišao sam u rusko veleposlanstvo i rekao da sam spreman otići u Moskvu, susresti se s predsjednikom Putinom i pokušati biti pregovarač o miru. Lavrov mi je odgovorio pismom, zahvalio na ponudi, ali je napisao da nije pravo vrijeme. Važno je da je Putin znao za moj prijedlog. No uzalud jer ovdje je riječ o imperijalističkim interesima, i to ne samo ruskim, koji potječu još od Petra Drugog i Katarine Velike, nego i od drugih imperija diljem svijeta, kojima nisu važni interesi naroda odnosno njihovo pravo na slobodu, rekao je papa Franjo. 

Argentinac Franjo (86) postao je prvi latinoamerički papa 13. ožujka 2013. Naslijedio je Benedikta XVI., prvog papu u šest stoljeća koji je podnio ostavku.

Čini se kao da je bilo jučer, rekao je papa Franjo u podcastu Vatican Newsa u ponedjeljak.

 - Vrijeme leti. Dok se sabereš danas, već je sutra, dodao je. 

Podcast se snimao u njegovoj rezidenciji u nedjelju, a Franju je zanimalo "što je podcast?", rekao je reporter Vatican Newsa Salvatore Cernuzio.

- Lijepo. Učinimo to, rekao je Papa kad mu je objašnjeno.

Bivši kardinal Jorge Mario Bergoglio, pobornik jednostavnosti, nikada nije htio živjeti u stanovima u Apostolskoj palači koje su koristili njegovi prethodnici, već je objasnio da zbog svog "mentalnog zdravlja" preferira živjeti u zajednici.

Pozvao je na misu sve kardinale koji su s njim u Rimu.

Stalna bol u koljenu prisilila je Franju da koristi štap i invalidska kolica, ali čini se da je dobrog općeg zdravlja.

- Crkvom se ne upravlja koljenom nego glavom, navodno je papa Franjo rekao pomoćniku nakon što je u svibnju prošle godine prvi put počeo koristiti invalidska kolica u javnosti.

Kardinali izbornici


Franjo je rekao da bi bio spreman odstupiti ukoliko bi mu ozbiljni zdravstveni problemi onemogućili vođenje Crkve s 1,38 milijardi članova. No rekao je i kako misli da bi pape trebali nastojati doživotno vladati i da biti papa emeritus, poput Benedikta XVI., ne bi trebalo postati "moda". Benedikt je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga, ali je živio još gotovo 10 godina.

Franjo je deset godina u pontifikatu i već je vladao dulje od prosječnih 7,5 godina trajanja prethodnih 265 pontifikata. Posjetio je 60 država i teritorija, pri čemu je prešao gotovo 410.000 kilometara.

No nije se više vraćao u svoju rodnu Argentinu, što je potaknulo brojna nagađanja.

Imenovao je oko 64 posto takozvanih kardinala izbornika mlađih od 80 godina, a time podobnih da uđu u konklavu za izbor njegova nasljednika nakon što on umre ili podnese ostavku.

Franjo obilježava 10 godina na čelu Katoličke Crkve tijekom kojih je konzervativna opozicija unutar Crkve nekoliko puta tražila njegovu ostavku, a koja je sada na raskrižju i traži novi smjer nakon smrti dvojice vodećih ličnosti.

Vjeruje se da je najdulje papinstvo svetog Petra apostola, prvog pape, trajalo oko 35 godina.

Najdulje papinstvo u novijoj povijesti bilo je ono Pija IX., koje je trajalo više od 31 godinu od 1846. do 1878. Slijedi papinstvo Ivana Pavla II. čiji je pontifikat trajao više od 26 godina, od 1978. do 2005.

Vjeruje se da je najkraći pontifikat Urbana VII. sa samo 13 dana 1590. godine.

Patrijarh Kiril čestitao papi Franji na desetoj godišnjici pontifikata

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril čestitao je u ponedjeljak papi Franji na njegovoj desetoj godišnjici pontifikata, potaknuvši nade u poboljšanje odnosa.

U poruci, Kiril je spomenuo dijalog između religija, a kako nije bilo komunikacije između pape i patrijarha mjesecima, Vatikan je pozdravio Kirilovu poruku.

Papa Franjo nekoliko puta je izrazio nadu u razgovore s Kirilom o tome kako vratiti mir u Ukrajinu koja se bori s ruskom invazijom.

Međutim, Kiril čvrsto podržava ruski rat u Ukrajini te je papa uvidio da takav dijalog teško može biti uspješan.

Zasad nije jasno može li se patrijarhovo pismo uzeti kao znak da dolazi do poboljšanja odnosa, piše agencija dpa.

Prema službenom priopćenju Ruske pravoslavne crkve, Kiril je izrazio nadu da "u teškim vremenima u kojima živimo, dijalog među religijskim čelnicima može uroditi plodom".

Također je papi poželio dobro zdravlje i mir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!