17:51 / 11.09.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Devetnaesta obljetnica napada na SAD

Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Foto: - / REUTERS

Devetnaesta je obljetnica događaja koji je potresao svijet. 11. rujna 2001. godine džihadistički teroristi oteli su zrakoplove i napali Sjedinjene Države.
Devetnaesta je obljetnica događaja koji je potresao svijet. 11. rujna 2001. godine džihadistički teroristi oteli su zrakoplove i napali Sjedinjene Države. U napadu na New York i Washington - poginulo je gotovo tri tisuće ljudi. Bio je to početak novog razdoblja. Američke vojne intervencije u Afganistanu, Iraku, teroristički napadi... Svijet više nije bio isti.

Joe Biden i mnoštvo na Ground Zero 

Svakog 11. rujna Amerika na trenutak zastane s golemom tugom i boli kako bi se prisjetila i odala počast žrtvama terorističkih napada na New York i Washington.

Na mjestu nesreće u New Yorku, na Ground Zerouu, okupilo se nekoliko tisuća ljudi; obitelji i prijatelji žrtava, te mnogobrojni dužnosnici.

- Osjećaj je svake godine isti. To je tuga. S dubokim žaljenjem dolazimo ovamo, no dolazimo čitati imena u počast mog brata i svih koje smo izgubili 11. rujna. Voljeli bismo da nismo ovdje, ali imamo priču koju moramo ispričati, i da uspomena na njih ostane živa, kaže sestra poginulog, Kathy Cunninham.

- Ono u što se nikada nije sumnjalo je to hoćemo li obilježiti komemoraciju. To je zadano! Ovo nam znači tako mnogo, moramo to imati, kaže predsjednica Memorijalnog centra i muzeja 11. rujna, kaže predsjednica Memorijalnog centra i muzeja 11. rujna Alice Greenwald

Počast žrtvama odana je  minutom šutnje točno u trenutku kada su se prije 19 godina zaletjeli oteti putnički zrakoplovi u njujorške blizance.

- To je Pearl Habor za našu generaciju i znate ova svjetla predstavljaju stradale duše koje su sada na nebu, govori potpredsjednik Zaklade Blizanci George Siller.

Američki predsjednik Donald Trump bio je na komemoraciji za sve poginule  kod Shanksvillea, u Pennsylvaniji.

Ondje se srušio četvrti oteti zrakoplov kada su putnici pokušali preuzeti nad njim nadzor, a sam glavni grad SAD-a, spašen je zahvaljujući hrabrosti putnika koji su se suprotstavili otmičarima.

- Prije 19 godina, na današnji dan baš nekako u ovo vrijeme, na ovome polju 40 hrabrih muškaraca i žena, trijumfirali su nad terorom  i dali svoje živote u obrani nacije. Njihova imena bit će zauvijek zapisana u američkoj povijesti i oni su naši heroji. Danas odajemo počast njihovoj žrtvi i molimo se za gotovo tri tisuće dragocjenih života koji su nam oduzeti 11. rujna 2001., ističe predsjednik SAD-a Donald Trump.

Svečana komemoracija održana je i u Washingtonu ispred Bijele kuće. U znak sjećanja na stradale na zgradi Pentagona razvijena je američka zastava.

11. rujna 2001., teroristički napadi Al-Qaide na New York odnijeli su gotovo 3000 života, tornjeve Svjetskoga trgovačkog centra pretvorili u prah i pepeo, kao i sliku sigurnosti zapadne civilizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!