Diaz-Canel dobio novi, petogodišnji predsjednički mandat na Kubi

20.04.2023.

07:07

Autor: Hina/HRT/A.S.

Miguel Diaz-Canel

Miguel Diaz-Canel

Foto: Salma Bashir Motiwala / Shutterstock

Miguel Diaz-Canel, 63-godišnji predsjednik Kube dobio je novi petogodišnji mandat na mjestu prvog čovjeka ove karipske zemlje, ujedno i posljednji.

Potporu Diaz-Canelu, kandidatu tamošnje komunističke partije, izrazila je kubanska Narodna skupština, a dosadašnji je predsjednik dobio potporu čak 97.66 posto poslanika Narodne skupštine, objavila je francuska novinska agencija afp.


Suočava se s inflacijom i embargom

Diaz-Canela sada očekuje nastavak teškog posla u zemlji koja prolazi kroz vjerojatno najtežu gospodarsku krizu u posljednjih tridesetak godina, s galopirajućom inflacijom i sve jačim valom emigracije. Na sve to je utjecalo pooštravanje američkog embarga, ali i pandemija te strukturne slabosti domaćeg gospodarstva. Nezadovoljstvo tamošnjeg stanovništva je potaknuto i sve većom nestašicom hrane, lijekova i mnogih drugih osnovnih životnih potrepština.

Diaz-Canel je na čelu Kube naslijedio Fidela i Raula Castra i time postao, nakon revolucije, prvi vodeći čovjek ove karipske zemlje izvan kruga obitelji Castro. Inače, baš 20. travnja Diaz-Canel je proslavio 63. rođendan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!