18:49 / 19.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Diaz-Canel novi predsjednik Komunističke partije Kube

Ilustracija - Kognres Komunističke partije Kube

Ilustracija - Kognres Komunističke partije Kube

Foto: Alexandre Meneghini / REUTERS

Vladajuća Komunistička partija Kube izabrala je posljednjeg dana kongresa predsjednika Miguela Diaza-Canela za nasljednika Raula Castra na mjestu generalnog sekretara, što je najmoćnija pozicija u jednostranačkoj zemlji.

Ta odluka označava kraj ere u kojoj su šest desetljeća vladala braća Fidel i Raul Castro, vođe revolucije iz 1959., i tranziciju prema mlađim generacijama koje su napredovale u partijskim redovima, a nisu sudjelovale u gerilskom ratu.


Šezdesetogodišnji Diaz-Canel, nasljedio je Castra kao predsjednik 2018., a očekivalo se i da će biti nominiran za čelnika stranke.

Naglasio je kontinuitet otkako je postao predsjednik i ne očekuje se da će odmaknuti Kubu od jednopartijskog socijalističkog sustava.

- Diaz-Canel nije plod improvizacije već promišljenog odabira mladog revolucionara koji ima sve što je potrebno za napredovanje na više položaje, rekao je Castro u svom uvodnom govoru na partijskom kongresu u petak.


Stotine delegata okupilo se na najvažnijem partijskom sastanku u Havani, koji se održava svakih pet godina, te se na njemu određuje smjer politike i bira novo vodstvo.


Castro je na prethodnom kongresu 2016. rekao da će to biti posljednji kongres kojim će predsjedati tzv.  povijesna generacija koja se borila u Sierra Maestri kako bi svrgnula diktatora Fulgencia Batistu, kojega je podržavao SAD.


Članovi novog Politbiroa neće biti Jose Ramon Machado Ventura i Ramiro Valdes, dva poznata pripadnika "stare garde".

Komunistička partija Kube još nije objavila tko će zamijeniti Machada Venturu, ideologa stranke, na mjestu potpredsjednika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!