Dieselgate: Bivši šef Audija priznaje krivnju u zamjenu za uvjetnu kaznu?

03.05.2023.

12:50

Autor: HRT/Hina

Rupert Stadler

Rupert Stadler

Foto: Lukas Barth / Reuters

Bivši izvršni direktor Audija Rupert Stadler spreman je priznati koju je ulogu imao u 'dieselgateu', u zamjenu za uvjetnu kaznu i plaćanje 1,1 milijuna eura, rekli su u srijedu on i njegov odvjetnički tim.

Stadleru se od 2020. godine sudi za prijevare zbog njegove uloge u skandalu u kojemu su matične kuće Volkswagen i Audi, 2015. godine priznale da su koristile ilegalni softver kako bi krivotvorile podatke o emisijama štetnih plinova.

Stadlerovi odvjetnici rekli su da će izjavu dati 16. svibnja, nakon čega će sudac odlučiti je li riječ o potpunom priznanju te će izreći presudu u lipnju. Nije bilo jasno hoće li Stadler izjavu predati osobno ili preko svojih odvjetnika. Tužitelji su također pristali na dogovor. Sudac je rekao da se 60-godišnji Stadler suočava s kaznom zatvora od jedne i pol do dvije godine, koja će biti uvjetna ako Stadler pristane na priznanje.

Krivotvoreni podaci milijuna testova emisija štetnih plinova


Suđenje je jedno od najistaknutijih sudskih postupaka koji su proizišli iz 'dieselgatea' u Volkswagenu i njegovoj podružnici Audiju. Dokazi da su krivotvoreni podaci milijuna testova emisija štetnih plinova pojavili su se u rujnu 2015. godine. Prema tužiteljima, inženjeri su manipulirali motorima tako da su bili u skladu sa zakonskim vrijednostima ispušnih plinova na ispitnom stolu, no ne i na cesti. Stadler je optužen da nije zaustavio prodaju automobila čiji su podaci krivotvoreni, nakon što se pročulo za skandal.

Stadleru se sudi zajedno s bivšim direktorom Audija Wolfgangom Hatzom i jednim inženjerom. Hatz i inženjer priznali su da su krivotvorili podatke motora. Audi je odbio komentirati, rekavši da nije stranka u suđenju.

Dva milijuna eura za uvjetnu kaznu


Dogovor je uslijedio nakon što su se Stadlerova obrana, tužitelji i sud usuglasili, posebno oko toga koliko će Stadler platiti u zamjenu za uvjetnu kaznu. Tužitelji su tražili dva milijuna eura, navodeći Stadlerove plaće u Audiju i Volkswagenu te njegovu financijsku imovinu i nekretnine. Stadlerov tim isprva je tvrdio da je 1,1 milijun eura previsok iznos jer on trenutno nema prihoda i suočava se s velikim pravnim troškovima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!