20:07 / 02.05.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/T.V./Dnevnik/HRT

Digitalna kontrola leta u zračnoj luci London City

Prvi let jutros za Tenerife

Prvi let jutros za Tenerife

Foto: Pixabay / Pixabay

Od šest zračnih luka u britanskoj metropoli Heathrow je glavna i jedna od najvećih na svijetu. No London City postao je prva velika međunarodna zračna luka u kojoj se prometom upravlja na daljinu. Novi digitalni kontrolni toranj udaljen je čak 90 kilometara od Londona.


Zvuči neobično, no u zračnoj luci London City više nema kontrolora zračnog prometa. Zrakoplovi slijeću i uzlijeću vođeni digitalnim uređajem iz novog 20 milijuna funti vrijednog kontrolnog tornja u udaljenom Swanwicku.

- Zbog prelaska na daljinsku kontrolu zračnog prometa ljudi se često iščuđuju, ima sumnjičavih, no mi ovako letimo već nekoliko mjeseci i sve funkcionira besprijekorno. Imamo digitalne kamere i ovo je prvi sustav takve vrste na svijetu, objašnjava Alison Fitzgerald, operativna direktorica London Cityja.

S pomoću mnogobrojnih senzora i 16 digitalnih kamera kontrolori dobivaju uvid u stanje na udaljenom londonskom aerodromu

- Posao se u osnovi nije promijenio, i dalje kontrolori pronalaze zrakoplov i nadgledaju ga, samo što se umjesto panoramskim prozorima sada koristimo zaslonima, kaže Lawrie McLawrie, kontrolor zračnog prometa.

Metalni šiljci čuvaju 50-metarski digitalni toranj kako bi zaštitili kamere od ptica, insekata i smeća, a tu je i mehanizam za njihovo samočišćenje.

- Smatramo da smo dobro predvidjeli sve rizike. I kibernetička je sigurnost na visokoj razini. Ovo je zaista revolucionaran napredak u kontroli zračnog prometa, ističe Jonathan Astill, direktor zračne luke u britanskoj nacionalnoj službi za zračni promet.

S pet milijuna putnika na godinu London City najmanja je londonska zračna luka. Zbog blizine financijskog središta najčešće služi za poslovna putovanja, no od lipnja British Airways otamo će polijetati s britanskim turistima i za Split.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!