20:21 / 14.12.2020.

Autor: V.G./Hina

Dijelovi Engleske prelaze na najvišu razinu upozorenja

FOTO: REUTERS/Henry Nicholls

FOTO: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: - / REUTERS

Svi zaposleni koji mogu, moraju raditi od kuće i stanovnici moraju izbjegavati putovanja. Škole, dućani, kozmetički i frizerski saloni ostaju otvoreni.
London i neki dijelovi jugoistoka Engleske pripremaju će prijeći na najvišu razinu upozorenja zbog eksponencijalnog rasta slučajeva covida-19 koji su potencijalno povezani s mutacijom virusa, navode vlasti.

➡️ COVID-19: Novartis objavio da ispitivani lijek nije učinkovit
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Prvi Hrvat cijepljen protiv koronavirusa

Prijelaz na treću razinu upozorenja podrazumijeva zatvaranje hotela, pubova i restorana, koji mogu obavljati dostave, kako i zatvaranje kina, kazališta i muzeja od srijede u ponoć. 

Prijelaz na "jako visoku" razinu upozorenja je bitno ne samo zbog sigurnosti stanovništva, nego rane mjere mogu spriječiti daljnje štete i kasnije dugoročne probleme, rekao je u ponedjeljak u parlamentu ministar zdravstva Matt Hancock.

Svi zaposleni koji mogu, moraju raditi od kuće i stanovnici moraju izbjegavati putovanja koja nisu nužna. Ograničene su socijalne interakcije uz zabranu kontakata s osobama iz nekog drugog domaćinstva, uključujući i vani osim u parkovima.

Škole, dućani, kozmetički i frizerski saloni ostaju otvoreni. 

- Sada moramo djelovati da spustimo krivulju, izjavio je ministar zdravstva i rekao zastupnicima da je u Velikoj Britaniji otkrivena nova "varijantu" virusa.

- Identificirali smo novu varijantu koronavirusa koja bi mogla biti povezana s bržim širenjem na jugoistoku Engleske, kazao je Hancock u obraćanju parlamentu.

- Inicijalna analiza sugerira da ta varijanta raste brže od postojećih varijanti, dodao je.

- Moram u ovom trenutku istaknuti da ništa ne sugerira da je veća vjerojatnost da nova varijanta izazove ozbiljniji oblik bolesti, a zadnje kliničke informacije su da je vrlo malo vjerojatno da ta mutacija ne bi reagirala na cjepivo, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!