Dijelovi SAD-a opustošeni nakon tornada, najmanje 70 ljudi poginulo

19:50 / 11.12.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/V.G.

Tornado poharao SAD

Tornado poharao SAD

Foto: George Walker IV/The Tennessean/Cheney Orr / REUTERS

Američke savezne države Kentucky, Illinois, Tennessee, Missouri, Arkansas i Misisipi pogodili su deseci razornih tornada. Samo u Kentuckyju poginulo je najmanje 50 ljudi. Materijalna šteta je golema. Proglašeno je izvanredno stanje, u pomoć je pozvana i Nacionalna garda.

Serija od najmanje 30 razornih tornada poharala je šest američkih saveznih država. Najviše je smrtno stradalih u Kentuckyju - najmanje 70, no strahuje se da će broj žrtava rasti.

Jedan od nasnažnijih tornada koji se formirao na području Kentuckyja pogodio je područje okruga Graves County gdje je grad Mayfield s oko deset tisuća stanovnika gotovo sravnjen sa zemljom.  

- Približavamo se kraju najžešćeg prolaska tornada u povijesti Kentuckyja. Više tornada uzrokovalo je štetu u desetak okruga. Glavni tornado neprekidno je bio na tlu više od 200 milja. Takvo što nikada prije nismo vidjeli. U nekoliko okruga ima poginulih, rekao je guverner Andy Beshear.

Žrtava ima i u Missouriju, Arkansasu i Illinoisu. Jedna osoba je poginula, 20-ak je ozlijeđenih u domu za starije u gradu Monettu na sjeveroistoku Arkansasa.

Još jedna osoba poginula je u trgovini u obližnjem Leachvilleu. U Illinoisu, uništeno je Amazonovo skladište.

- Jedno od Amazonovih skladišta teško je oštećeno. Trenutačno možemo potvrditi da je ondje smrtno stradala najmanje jedna osoba, rekao je Michael Filleback, načelnik policije u Edwardsvilleu.

Stotinjak radnika radilo je u noćnoj smjeni. Spasioci pretražuju ruševine u potrazi za nestalima.

- Razgovarali smo telefonom kad je tornado udario u stražnji dio zgrade gdje je ulaz za kamione. Rekla sam mu da iskoči iz kamiona i podvuče se pod njega. Gledali smo kako se zgrada diže, kako stvari udaraju u automobile. Njega ne možemo pronaći, rekla je Aisha White, rođaknja nestale osobe.

Na sjeverozapadu Tennesseeja u olujnom nevremenu poginule su najmanje tri osobe. Šteta je golema.

- Znali smo što će se dogoditi, ali nikad nisam mogla ni zamisliti da će dijelovi grada nestati. Strašno je to vidjeti, rekla je Angie Dial, stanovnica Samburga.

U sedam saveznih država više od 300 tisuća kućanstava ostalo je bez struje.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!