17:25 / 22.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Diljem Francuske štrajkovi protiv Macronovih ekonomskih reformi

-

-

Foto: - / -

Učitelji, vlakovođe i kontrolori zračnog prometa izašli su na ulice gdje su se priključili mirnim prosvjedima.
Zbog štrajkova diljem Francuske organiziranih uslijed nezadovoljstva ekonomskim reformama francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona, u Parizu se policija sukobila s prosvjednicima, a u Nantesu ih je rastjerivala suzavcem i vodenim topovima.

Učitelji, vlakovođe i kontrolori zračnog prometa izašli su na ulice gdje su se priključili mirnim prosvjedima u brojnim francuskim mjestima i gradovima, a organizirano ih je više od 150, pišu francuski mediji.

Zanimljivo je da su se prvi put otkad je Macron došao na vlast radnici iz javnog sektora u štrajku pridružili zaposlenicima francuskih željeznica.

Šezdeset posto brzih vlakova, 75 posto intercity vlakova te 30 posto letova prema pariškim zračnim lukama i iz njih otkazano je zbog štrajka.

Ministarstvo obrazovanja izvijestilo je da danas oko 13 posto učitelja nije došlo na nastavu, zbog čega su mnoge osnovne škole ostale zatvorene.

Zaposlenici u javnom sektoru negoduju zbog planova o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru do 2022. za 120.000 i uvođenju isplata u skladu sa zaslugama.

Radnici francuskih željeznica planiraju tromjesečni štrajk koji bi trebao početi 3. travnja. Radnici u javnom sektoru još nemaju planova o budućim potezima, no idući se tjedan sastaju kako bi ih razmotrili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!